Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Finlanda va închide din nou frontiera cu Rusia din cauza solicitanților de azil, afirmă un ministru
- Marcel Ciolacu: "Vom continua să fim susținători fermi pe tot parcursul negocierilor la UE"
- Nicolae Ciucă, despre Republica Moldova și Ucraina: "Au făcut un nou pas către destinul lor european"
- Klaus Iohannis, despre începerea negocierilor de aderare pentru Republia Moldova și Ucraina: "Un rezultat istoric"
- Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la UE
- Explozii auzite la Kiev, joi seară, în timpul unei alerte de raid aerian
- MAE cere părții ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene
- Zelenski avertizează liderii UE: "Nu trădați încrederea în Europa"
- Reuniune restrânsă cu Viktor Orban la summitul european, pentru a-l convinge să accepte solicitarea privind Ucraina
- Ministerul Afacerilor Externe „protestează ferm” față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată în România a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de miercuri spre joi și anunță că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei la București
- Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat, joi, liderii Uniunii Europene să deschidă discuții de aderare cu țara sa, avertizând că Europa nu va înțelege dacă întâlnirea se va solda cu un „zâmbet satisfăcut" pentru Vladimir Putin
- În cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, există un „risc real” ca preşedintele rus Vladimir Putin să să nu se oprească acolo, a avertizat joi, la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
- O femeie a murit într-un bombardament rusesc asupra regiunii Herson
- Vladimir Putin participă joi la un eveniment 2 în 1, la prima sa conferinţă de presă importantă de la începutul războiului din Ucraina
- Rafinăria Neftohim de la Burgas profită de derogarea care i-a fost acordată pentru importul de țiței rusesc, pentru a face acest lucru la prețuri peste plafonul stabilit de Comisia Europeană, asigurând astfel venituri uriașe bugetului rusesc
- O persoană a murit în urma atacului rusesc asupra regiunii Herson iar o unitate medicală, o casă privată și un garaj au fost distruse, potrivit serviciilor de urgență
- Dronele rusești împânzesc câmpul de luptă din Ucraina. Rușii lansează atacuri cu drone kamikaze asupra Ucrainei din mai multe direcții
- Rusia a bombardat trei porturi ucrainene la granița cu România. Locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert în toiul nopții
- Moscova amenință deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 care vor decola de pe teritoriul țării noastre.
Update 22:15 Finlanda va închide din nou frontiera cu Rusia din cauza solicitanților de azil, afirmă un ministru.
Finlanda își va închide din nou întreaga frontieră cu Rusia pentru a opri fluxul de solicitanți de azil, a declarat joi ministrul de interne Mari Rantanen, potrivit Reuters.
La puțin timp după ce executivul finlandez a luat decizia de a redeschide, penntru două săptămâni, granița cu Rusia, a revenit la măsura de închidere a frontierei.
Finlanda a transmis că numărul solicitanților de azil care sosesc prin Rusia a fost o acțiune orchestrată de Moscova ca represalii la decizia țării nordice de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, acuzație pe care Kremlinul o neagă.
Solicitările de azil s-au oprit când Finlanda a închis granița la sfârșitul lunii noiembrie, dar au fost reluate joi, când două dintre cele opt puncte de trecere au fost deschise, cu aproximativ 36 de persoane care au cerut azil, a declarat Garda de Frontieră finlandeză.
"Acum fenomenul a reînceput și vom închide întreaga frontieră”, a declarat ministrul de interne, Mari Rantanen, în fața parlamentului.
Aproximativ 900 de solicitări de azil din națiuni precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au fost înregistrate în Finlanda dinspre Rusia în luna noiembrie, o creștere de la mai puțin de unul pe zi în lunile precedente, a mai transmis Poliția de Frontieră din Finlanda.
Update 21:30 Marcel Ciolacu: "Vom continua să fim susținători fermi pe tot parcursul negocierilor la UE".
România este și va continua să fie un susținător ferm pe tot parcursul procesului de negociere, spune premierul Marcel Ciolacu, după anunțul privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucraina.
"Felicit Consiliul European și felicit Republica Moldova și Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a transmis premierul pe platforma X.
"România este și va continua să fie un susținător ferm pe tot parcursul procesului de negociere”, a mai spus șeful Executivului.
Liderii europeni au decis joi să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.
Update 21:00 Nicolae Ciucă, despre Republica Moldova și Ucraina: "Au făcut un nou pas către destinul lor european".
Ucraina și Republica Moldova „au făcut un nou pas către destinul lor european”, afirmă președintele Senatului, Nicolae Ciucă, după anunțul privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a celor două țări.
„Salut decizia istorică a Consiliului Europei de a deschide negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Cele două țări au făcut un nou pas către destinul lor european, pe care sperăm cu toții să îl vedem împlinit cât mai curând”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.
El felicită Republica Moldova și Ucraina „pentru acest pas major”.
„România a fost și va rămâne un partener al celor două state și un susținător vocal al unității și solidarității europene”, încheie Ciucă.
Liderii europeni au decis joi să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.
Update 20:30 Klaus Iohannis, despre începerea negocierilor de aderare pentru Republia Moldova și Ucraina: "Un rezultat istoric".
Cred că nu exagerez dacă spun că e un rezultat istoric, spune președintele Klaus Iohannis după anunțul privind începerea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova.
"Avem vești bune. Acum câteva minute a fost, formal., aprobat capitolul Extindere. În Consiliul European s-a decis acordarea începerii neg de aderare pentru Ucraina și Moldova”, spune Klaus Iohannis, care participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
El a felicitat Republica Moldova și Ucraina.
"Mult succes în negocierile de aderare. Acesta e primul rezultat al Consiliului de azi și cred că nu exagerez dacă spun că e un rezultat istoric. E un pas foarte-foarte important pentru Republica Moldova, Ucraina și pentru Georgia. Sunt foarte optimist că lucrurile vor merge bine mai departe. Și Republica Moldova, și Ucraina s-au străduit foarte mult, au reușit într-un timp record să obțină progrese remarcabile și aceste progrese au fost văzute și onorate azi de CE”, încheie Iohannis.
Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.
Update 20:00 Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la UE.
Liderii europeni au decis să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat șeful Consiliului European. Summitul UE a decis să acorde Georgiei statutul de candidat la UE, a declarat președintele Consiliului European.
"Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova”, scrie pe platforma X Charles Michel.
Consiliul European, adaugă el, a acordat Georgiei statutul de candidat.
De asemenea, șeful Consiliului European precizează că se vor deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.
Update 19:00 Explozii auzite la Kiev, joi seară, în timpul unei alerte de raid aerian.
Mai multe explozii au fost auzite joi în capitala ucraineană Kiev la puţin timp după declanşarea sirenelor de raid aerian, potrivit jurnaliştilor France Presse de la faţa locului, în timp ce armata ucraineană a anunţat că rachete ruseşti ţintesc obiective din vestul Ucrainei.
Exploziile de la Kiev au survenit la puţin timp după ce la Moscova preşedintele rus Vladimir Putin şi-a încheiat marea conferinţă de presă anuală, unde a reafirmat că Rusia va merge până la capăt în războiul din Ucraina, până când îşi va atinge obiectivele, printre care a menţionat demilitarizarea şi neutralitatea militară a acestei ţări.
Mai multe canale de Telegram anonime, dintre care unul este considerat a fi apropiat de preşedinţia ucraineană, afirmă că exploziile auzite la Kiev au fost provocate de activitatea antiaerienei ucrainene care încearcă să doboare proiectilele ruseşti. Sirenele de raid aerian au fost declanşate de patru ori în cursul zilei de joi la Kiev, o premieră în ultimele luni.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că mai multe rachete ruseşti au ţintit zona oraşului Starokonstantinov, din regiunea central-vestică Hmelniţki. Acolo se află în special un important aerodrom al armatei ucrainene, unde sunt bazate avioanele de atac Sukhoi SU-24M, folosite de armata ucraineană pentru lansarea rachetelor Storm Shadow asupra ţintelor ruseşti din spatele liniei frontului.
Acel aerodrom a fost frecvent ţinta atacurilor ruseşti cu drone şi rachete. Oficialul ucrainean nu a precizat însă dacă acum aerodromul a fost atacat din nou.
Cu puţin timp înaintea declanşării alertei de raid aerian, Forţele Aeriene ucrainene au observat decolarea unor avioane de vânătoare ruseşti MiG-31 din regiunea Nijni Novgorod. Aceste avioane sunt folosite de Rusia pentru lansarea rachetelor hipersonice Kinjal, care sunt foarte dificil de doborât.
Update 18:00 MAE cere părții ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene.
MAE cere părții ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene. Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după incidentul din apropierea de localității Grindu.
"Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, miercuri, 14 decembrie 2023, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a incidentului din noaptea de 13/14 decembrie 2023, din apropierea de localității Grindu”, arată MAE.
Potrivit sursei citate, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis „protestul ferm al autorităților române față de noul incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizată în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene”.
"Oficialul român a solicitat ferm părții ruse să oprească imediat atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea națională a României și siguranța transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră.
Secretarul de stat a condamnat cu fermitate acțiunile părții ruse de escaladare a situației de securitate în regiune. Atacurile Federației Ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene reprezintă crime de război”, se menționează în finalul comunicatului de presă.
Localnicii din Galați și Tulcea au primit, în noaptea de miercuri spre joi, mesaje Ro-Alert, după ce sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național. Autoritățile au găsit un crater provocat de o dronă.
Update 17:00 Zelenski avertizează liderii UE: "Nu trădați încrederea în Europa".
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat un apel către liderii Uniunii Europene, cerându-le să nu "trădeze" încrederea în Europa și să accepte începerea negocierilor de aderare a țării la blocul comunitar.
Adresându-se celor 27 de lideri ai UE prin videoconferință, Zelenski le-a cerut șefilor de stat și de guvern să nu "cadă din nou în indecizie astăzi" și să nu "trădeze" încrederea în Europa, potrivit The Guardian.
„Această zi va rămâne în istoria noastră. Fie că este bună sau rea pentru noi, istoria va surprinde totul. Fiecare cuvânt, fiecare pas, fiecare acțiune și inacțiune. Cine a luptat pentru ce. Este foarte important ca Europa să nu cadă astăzi în indecizie. Nimeni nu vrea ca Europa să fie văzută ca fiind nedemnă de încredere. Sau ca fiind incapabilă să ia decizii pe care le-a pregătit singură”, a spus liderul ucrainean.
În opinia acestuia, Kievul și-a făcut temele.
„Vorbim despre o decizie care a fost promisă. Și nu am auzit niciun contra-argument care să explice de ce nu ar trebui să punem în aplicare planul convenit de întreaga Europă. Anul trecut, Ucraina a primit recomandări clare cu privire la modul în care trebuie să meargă mai departe. Am adoptat legile cheie. Voi toți - și subliniez: toți - știți bine că ne-am îndeplinit fiecare obligație. Vă cer un singur lucru astăzi: nu trădați oamenii și încrederea lor în Europa. Dacă nimeni nu mai crede în Europa, ce va mai ține în viață Uniunea Europeană?”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Un vot negativ ar „trăda” visele europene ale ucrainenilor și ar încuraja Rusia, a afirmat preşedintele Ucrainei.
Update 16:10 Reuniune restrânsă cu Viktor Orban la summitul european, pentru a-l convinge să accepte solicitarea privind Ucraina.
Premierul ungar Viktor Orban, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au joi o reuniune restrânsă la Bruxelles înaintea începerii propriu-zise a summitului european la care şeful guvernului de la Budapesta a ameninţat că ar putea bloca prin veto lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE şi un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat acestei ţări, transmite agenţia DPA, citat de Agerpres.
La discuţia vor Orban vor participa de asemenea preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a anunţat întâlnirea, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Liderii statelor UE trebuie să decidă la acest summit în unanimitate asupra propunerilor Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi de a oferi acestei ţări un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru a o susţine în războiul cu Rusia.
Orban a transmis de mai multe ori că se opune ambelor decizii, în contextul în care Comisia Europeană i-a blocat Ungariei accesul la toate fondurile europene invocând încălcarea statului de drept.
Dar Bruxellesul a anunţat miercuri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, după ce mai devreme a eliberat către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată, un plan complementar Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), acesta din urmă fiind însă în continuare blocat de Comisie.
Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor influenţa poziţia premierului Viktor Orban la acest summit. El a reclamat de asemenea că Ucraina în continuare nu respectă drepturile minorităţii maghiare din Trancarpatia şi a estimat că Bruxellesul se grăbeşte cu deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina fără a lua în calcul efectele unei aderări a acestei ţări la blocul comunitar.
"Ucraina este cunoscută drept una dintre cele mai corupte ţări din lume. Este o glumă! Nu putem lua decizia de a începe un proces de negocieri de aderare", a afirmat Orban într-un interviu publicat vineri de săptămânalul francez Le Point. Premierul ungar a mai estimat că, dacă Ucraina aderă la UE, atunci Franţa, de exemplu, va trebui să plătească în fiecare an "peste 3,5 miliarde de euro în plus la bugetul comun al Uniunii".
Dacă premierul ungar opune veto faţă de ajutorul financiar pentru Ucraina există un "plan B" de ocolire a acestui veto, respectiv oferirea acestui ajutor printr-un acord interguvernamental între statele UE. Însă în cazul lansării negocierilor de aderare este absolut nevoie de unanimitate în Consiliul European
Update 15:30. Ministerul Afacerilor Externe „protestează ferm” față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată în România a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de miercuri spre joi și anunță că îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei la București.
Update 14:30. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat, joi, liderii Uniunii Europene să deschidă discuții de aderare cu țara sa, avertizând că Europa nu va înțelege dacă întâlnirea se va solda cu un ”zâmbet satisfăcut" pentru Vladimir Putin.
„Vă cer un singur lucru astăzi - nu trădați poporul și credința lui în Europa", a spus el într-o alocuțiune adresată liderilor prin legătură video, informează Reuters.
Update 13:30. În cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina, există un „risc real” ca preşedintele rus Vladimir Putin să să nu se oprească acolo, a avertizat joi, la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.
Update 12:30. O femeie a murit într-un bombardament rusesc asupra regiunii Herson
Forțele rusești au atacat peste noapte regiunea Herson cu ceea ce părea a fi o rachetă balistică S-300, ucigând o femeie în vârstă, au raportat Forțele de Apărare din sudul Ucrainei pe 14 decembrie, scrie The Kyiv Indepednent.
În urma atacului, o casă și clădirile învecinate au fost distruse în orașul Myroliubivka, situat la aproximativ 32 de kilometri nord-vest de orașul Herson. Cadavrul unei femei în vârstă a fost găsit printre dărâmăturile casei.
Update 11:30. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, participă joi la un eveniment 2 în 1, la prima sa conferinţă de presă importantă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, pe care o va combina cu faimoasa sa conferinţă-maraton la care va răspunde întrebărilor concetăţenilor săi, transmit EFE şi dpa.
Update 10:30. Rafinăria Neftohim de la Burgas profită de derogarea care i-a fost acordată pentru importul de țiței rusesc, pentru a face acest lucru la prețuri peste plafonul stabilit de Comisia Europeană, asigurând astfel venituri uriașe bugetului rusesc. Asta se arată într-o analiză a Centrului Bulgar pentru Studiul Democrației și a Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), potrivit Mediapool.bg, citat de Rador Radio România.
Update 09:30. O persoană a murit în urma atacului rusesc asupra regiunii Herson iar o unitate medicală, o casă privată și un garaj au fost distruse, potrivit serviciilor de urgență, citate de Reuters.
Update 08:30. Dronele rusești împânzesc câmpul de luptă din Ucraina. Rușii lansează atacuri cu drone kamikaze asupra Ucrainei din mai multe direcții.
”A fost înregistrată deplasarea dronelor Shahed dinspre regiunea Zaporojie spre regiunea Dnipropetrovsk”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
Update 07:45. Rusia a bombardat trei porturi ucrainene la granița cu România. Locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert în toiul nopții
Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de nouă drone au fost distruse deasupra regiunii Moscova și a regiunii adiacente Kaluga.
Forțele ruse au un avantaj substanțial în materie de drone în raport cu cele ucrainene. Armata ucraineană se confruntă cu o provocare formidabilă din partea dronelor rusești de tip FPV. Acestea sunt capabile să zboare pe timp de noapte, potrivit Radio NV.
Război în Ucraina, 13 decembrie | Atacuri cu rachete asupra Kievului. Peste 50 de persoane au fost rănite
Război în Ucraina, 12 decembrie | Volodimir Zelenski, vizită în Statele Unite după ce Congresul a blocat ajutorul militar
Război în Ucraina, 11 decembrie | Două nave de vânătoare de mine vor fi trimise de Marina Regală britanică, în Ucraina
Război în Ucraina, 10 decembrie | Patru civili ucraineni, uciși în urma atacurilor din timpul nopții
Război în Ucraina, 9 decembrie | Ucraina condamnă planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în 2024 pe teritoriul ocupat