Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 810. Vladimir Putin l-a exclus pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, din noul guvern

Război în Ucraina, ziua 810. Vladimir Putin l-a exclus pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, din noul guvern

Război în Ucraina, ziua 810. Actualul ministru rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu va mai face parte din noul guvern al premierului Mihail Mişustin, care va fi numit după ce preşedintele Vladimir Putin a fost reînvestit în funcţie pentru un nou mandat prezidenţial, a anunţat Kremlinul.

razboi in ucraina 13 mai 2024
Război în Ucraina, ziua 810. Putin l-a exclus pe Serghei Şoigu din noul guvern Sursa foto: Hepta / SportPictures / Sergey Bobylev
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mai 2024   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • SUA consideră că remanierea militară rusă arată că Putin este disperat
  • UE elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina 
  • Ucraina susține că a dejucat multiple atacuri rusești cu bombă care urmau să fie comise de 9 Mai, la Kiev
  • Parlamentari germani: Dronele rusești, doborâte de pe teritoriul României
  • Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, susține că forțele rusești au lovit o fermă din orașul Korotychy, ucigând un civil și rănind alți trei
  • Armata ucraineană afirmă că Rusia a avut ”succes parțial” în apropierea de un sat din nordul Harkov, dar soldații ucraineni au oprit forțele rusești să avanseze
  • Ucraina susține că a împiedicat mai multe atentate puse la cale de agenți ruși la Kiev
  • Comandantul militar din regiunea Harkov a fost demis de conducerea armatei ucrainene
  • Ucraina intenţionează să importe o cantitate record de energie electrică
  • Peste 1200 de ucraineni au fost prinşi când treceau ilegal graniţa în România, de frica războiului
  • Peste 5.000 de civili au fost evacuați din Harkov în ultima zi
  • Rusia spune că a doborât 16 rachete lansate de Ucraina și 31 de drone noaptea trecută
  • Armata ucraineană spune că Rusia a obținut „succese tactice” în regiunea Harkov
  • Atac cu drone ucrainene în mai multe regiuni ruse, anunță Moscova
  • Putin l-a exclus pe Serghei Şoigu din noul guvern
  • Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în Harkov. Tupele ruse desfăşoară "operaţiuni ofensive limitate", potrivit ISW
  • Olena Zelenska şi Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia
  • Cel puţin 7 morţi, după ce fragmente dintr-o rachetă ucraineană doborâtă au lovit un bloc în oraşul Belgorod
  • Şeful armatei recunoaşte că forţele ucrainene sunt în dificultate în regiunea Harkov

Update 22:30. Statele Unite consideră că demiterea ministrului rus al apărării arată că președintele Vladimir Putin este ”disperat” să plătească polițr pentru războiul din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de AFP.

”Acesta este încă un indiciu al disperării lui Putin de a-și continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că acesta reprezintă o povară semnificativă pentru economia rusă și are ca rezultat pierderi grele pentru trupele rusești”, a declarat Vedant Patel, notează AFP.

Update 21:30. Uniunea Europeană vine cu promisiuni de sprijin pe termen lung pentru securitatea Ucrainei, asigurând Kievului mai multe arme, pregătire militară și alte tipuri de ajutor pentru anii următori, potrivit unui proiect de document.

Proiectul stabilește angajamentele de securitate ale UE față de Ucraina, pe care oficialii speră să le oficializeze în iunie sau iulie.

Documentul face parte dintr-un efort mai amplu al partenerilor Ucrainei de a oferi asigurări că vor fi alături de Kiev pe termen lung, în condițiile în care nu se întrevede sfârșitul războiului cu Rusia și nu există nicio perspectivă imediată de aderare la UE sau NATO.

"Pornind de la sprijinul existent, angajamentele de securitate ale Uniunii Europene includ un sprijin pe termen lung pentru securitatea și apărarea Ucrainei", se arată în proiectul de 10 pagini, datat 12 aprilie, consultat de Reuters.

Ambasadorii celor 27 de țări membre ale UE au discutat textul luna trecută la Bruxelles, iar acesta reprezintă acum baza discuțiilor cu Ucraina, potrivit diplomaților Uniunii Europene.

Opt dintre aliații Kievului, inclusiv Marea Britanie și membri ai UE precum Germania și Franța, au semnat propriile garanții de securitate cu Ucraina în ultimele luni.

Pe de altă parte, oficialii europeni subliniază că astfel de acorduri nu sunt același lucru cu pactul de apărare reciprocă dintre statele membre NATO. Mai degrabă, ele sunt promisiuni de a furniza Ucrainei arme și alte ajutoare pentru a-și consolida propria securitate și pentru a descuraja orice invazie viitoare.

Documentul enumeră nouă forme de ajutor în domeniul securității și apărării pe care UE va continua să le ofere - inclusiv livrări de arme, pregătirea soldaților, cooperarea în domeniul industriei de apărare și ajutor pentru deminare, notează Mediafax.

Update 20:30. Ucraina susține că a dejucat multiple atacuri rusești cu bombă care urmau să fie comise de 9 Mai, la Kiev.

Ucraina a declarat luni că a zădărnicit o operaţiune rusă prin care urmau să fie declanşate atacuri în serie cu bombă la supermarketuri şi în apropierea unei cafenele din capitala Kiev, precum şi la o întreprindere militară din oraşul Liov, situat în vestul ţării, relatează Reuters, citată de News.ro.

Update 19:30. Parlamentarii germani din partidele Verzilor și Democraților Liberi, precum și din partidul de opoziție Uniunea Creștin-Democrată cer desfășurarea sistemelor de apărare aeriană ale țărilor NATO pentru a proteja regiunile vestice ale Ucrainei.

Printre ţările nominalizate să se implice în această acţiune se află şi România. Acest lucru vine în contextul în care oficialii americani au declarat că va exista un decalaj între aprobarea fondurilor luna trecută și momentul în care va sosi cea mai mare parte a asistenței militare pentru Ucraina.

Update 18:30. Forțele rusești au lovit o fermă din orașul Korotychy, ucigând un civil și rănind alți trei, a declarat Oleh Syniehubov.

Un alt atac la Liptsy a rănit o femeie în vârstă de 71 de ani, care a fost transportată de urgență la spital, a spus el.

Consiliul regional de apărare a ordonat evacuarea obligatorie a 113 orfani din trei așezări, a declarat Oleh Syniehubov.

Doar 200 - 300 de persoane au rămas în orașul Vovchansk, a spus el, care avea la început o populație de 2.500 de locuitori înainte de asalt și 17.000 înainte de război.

Update 17:30. Armata ucraineană a declarat că Rusia a avut un „succes parțial" în apropierea unui sat din nordul Harkovului.

Dar soldații ucraineni au oprit forțele rusești să avanseze, în apropiere de Lukyantsi, a declarat statul major, conform Sky News.

Acesta a precizat că trupele ruse au continuat acțiunile ofensive, iar Ucraina își va consolida forțele în zonă în funcție de situație.

Rusia a lansat vineri o incursiune din regiunea Belgorod din Rusia peste graniță în nordul Harkovului.

Analiștii au avertizat că aceasta ar putea întinde forțele ucrainene între două fronturi, creând oportunități pe linia frontului principal pe care Rusia le poate exploata.

Update 16:30. Mai multe atentate care urmau să aibă loc la Kiev au fost împiedicate, susțin autoritățile ucrainene. Doi agenți militari ruși au fost reținuți.

Autoritățile ucrainene au arătat luni că au zădărnicit mai multe atentate cu bombă puse la cale de ruși la Kiev.

Doi agenți militari ruși au fost reținuți sub suspiciunea de implicare în această acțiune, fiind confiscate 19 dispozitive explozive, a scris biroul procurorului general de la Kiev pe aplicația Telegram.

La rândul său, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat într-un comunicat că patru bombe ar fi urmat să explodeze în capitală pe 9 mai, ziua în care Rusia sărbătorește victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945.

"Conform planului serviciilor speciale ruse, bombele trebuiau să explodeze în timpul orelor de vârf ale supermarketurilor pentru a provoca daune maxime populației civile", a precizat SBU.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a mai arătat că explozibil destinat unor atentate în piețe din Kiev a fost ascuns în cutii de ceai, în vreme ce o bombă a fost plasată într-o mașină parcată lângă o cafenea.

Ucraina susține că de la începutul invaziei Rusiei a zădărnicit multe atacuri departe de linia frontului planificate de serviciile de securitate rusești, reținând agenți ai Moscovei.

Update 14:00. Comandantul militar din regiunea Harkov a fost demis de conducerea armatei ucrainene

Comandantul militar din regiunea Harkov a fost demis de conducerea armatei ucrainene. Decizia a fost luată după ce rușii au reușit să avanseze pe teritoriul ucrainean.

În zonă se dau lupte grele. Comandantul responsabil de Harkov a fost demis, a anunţat comandamentul militar ucrainean, potrivit Sky News. Nazar Voloshyn a declarat că în funcție a fost numit generalul de brigadă Mihail Drapati.

Săptămâna trecută, rușii au lansat o incursiune peste granița de nord-est a Ucrainei în regiunea Harkov.

Rușii au ocupat mai multe localități, dar informațiile de pe lina frontului sunt contradictorii. Un militar ucrainean a dat vina pe fortificațiile slabe de la graniță, spunând că armata rusă a traversat-o „liber”.

Lupte grele se dau în mai multe localități din regiune, iar autoritățile locale se tem că rușii ar putea avansa rapid în Ucraina.

Update 13:10. Ucraina intenţionează să importe luni o cantitate record de energie electrică

Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă luni o valoare record, după ce ţara vecină a raportat pagube semnificative la infrastructura energetică, ca urmare a atacurilor ruseşti, a informat Ministerul ucrainean al Energiei, transmite Reuters.

Importurile de electricitate ale Ucrainei sunt aşteptate să urce luni până la 19.484 Megawaţi oră (MWh), devansând precedentul record de 18.649 Megawaţi oră (MWh) stabilit la finele lunii martie, după primul val de atacuri ruseşti asupra sectorului energetic ucrainean.

"Sistemul energetic s-a confruntat cu un deficit semnificativ de electricitate pentru cea mai mare parte a zilei. Această situaţie este rezultatul pagubelor de amploare provocate centralelor ucrainene, ceea ce înseamnă că nu pot produce la fel de multă electricitate ca şi înainte de atacuri”, a informat operatorul naţional de reţea din Ucraina, Ukrenergo, într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Update 11:45. Peste 1200 de ucraineni au fost prinşi când treceau ilegal graniţa în România, de frica războiului

Tot mai mulţi ucraineni fug în România de frica războiului. Poliţia de Frontieră a anunţat că a crescut numărul de bărbaţi ucraineni care încearcă să intre ilegal în ţara noastră.

Potrivit datelor oficiale, peste 11.000 de persoane au trecut ilegal graniţa din februarie 2022 şi până în prezent. În perioada ianuarie-aprilie 2024, la frontierele de stat dintre Ucraina şi România au fost înregistrat 1218 cazuri de trecere frauduloasă.

Update 11:15. Peste 5.000 de civili au fost evacuați din Harkov în ultima zi

În ultima zi, 5.762 de civili din regiunea Harkov au fost evacuați din casele lor pe fondul luptelor grele din regiune, a informat luni guvernatorul Oleh Syniehubov.

Rusia a lansat noi acțiuni ofensive pe 10 mai în direcțiile Lyptsi și Vovchansk din regiunea Harkov. Peste 30 de localități din regiunea Harkov au fost sub focul de artilerie în ultima zi, iar orașul Vovchansk a fost lovit de „o serie de bombardamente masive”, a spus Syniehubov.

"În acest moment, inamicul are succes tactic” în lupta pentru Vovcensk, a transmis Statul Major al Ucrainei într-o declarație pe rețelele de socializare la primele ore ale zilei de luni. Atacurile au rănit nouă civili din regiune, potrivit lui Syniehubov.

Update 10:00. Rusia spune că a doborât 16 rachete lansate de Ucraina și 31 de drone noaptea trecută

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 16 rachete și 31 de drone pe care Ucraina le-a lansat peste noapte pe teritoriul Rusiei, inclusiv 12 rachete deasupra regiunii de graniță Belgorod.

Cinci case au fost avariate în Belgorod, dar conform informațiilor preliminare, nu au fost răniți, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ministerul rus al Apărării a declarat că cele 12 rachete ghidate au fost lansate de la un lansator de rachete multiple ucrainene Vilkha. Ministerul a mai spus că patru rachete ghidate de avioane Storm Shadow și șapte drone au fost doborâte peste Crimeea, opt drone au fost distruse peste regiunea Kursk și patru au fost interceptate peste regiunea Lipetsk.

Update 09:20. Armata ucraineană spune că Rusia a obținut „succese tactice” în regiunea Harkov

Armata ucraineană a recunoscut luni „succese tactice” ale Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), unde Moscova a afirmat că a cucerit alte patru localităţi din apropierea frontierei în cadrul ofensivei sale lansate vineri, care a dus la evacuarea a mii de civili, relatează AFP, preluată de News.ro.

La începutul zilei de luni, Statul Major ucrainean a recunoscut într-un mesaj pe Facebook că „inamicul înregistrează în prezent succese tactice”, adăugând că „luptele continuă în localitatea de frontieră Vovchansk”, care avea circa 3.000 de locuitori înainte de actuala ofensivă şi unde Moscova a mobilizat „până la cinci batalioane”, potrivit Kievului.

Această înaintare a ruşilor intervine în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a făcut duminică seara o remaniere surpriză la Moscova şi l-a demis pe emblematicul său ministru al apărării Serghei Şoigu, după doi ani de conflict în Ucraina fără un rezultat clar.

Jurnaliştii AFP au putut vedea duminică persoane evacuate în apropiere de Vovchansk, majoritatea în vârstă şi dezorientate.

"Nu eram pregătiţi să plecăm”, a declarat Lyouda Zelenskaia, în vârstă de 72 de ani, cu pisica ei Zhora în braţe. La fel ca ea, Lyuba Konovalova, în vârstă de 70 de ani, şi-a amintit „noaptea terifiantă” care a precedat evacuării lor.

Potrivit lui Oleksiï Kharkivsky, un poliţist din Vovchansk, „mai multe persoane” au murit în bombardamentele de sâmbătă, iar „oraşul este în permanenţă sub focuri de armă”. „Artilerie, mortiere, inamicul atacă cu tot ce are”, a declarat acest poliţist mobilizat pentru evacuarea locuitorilor.

Potrivit acestuia, aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate începând de vineri din oraş, care a fost lovit de 32 de atacuri cu drone în ultimele 24 de ore. Duminică, aproximativ 500 de persoane mai erau în localitate, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Synegoubov.

"Toate zonele de la graniţa de nord se află sub focul inamicului aproape 24 de ore pe zi. Situaţia este dificilă”, a precizat Synegoubov pe reţelele sociale. Situaţia „s-a deteriorat semnificativ”

Duminică, Ministerul rus al Apărării a raportat capturarea a patru localităţi foarte aproape de graniţă - Gatishche, Krasnoe, Morokhovets şi Oleikovo - în regiunea Harkov, unde se află al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Volodymyr Tymochko, şeful poliţiei din regiunea Harkov, a declarat că Vovchansk a fost atacat din trei părţi şi că trupele ruseşti se află la periferie. „În pofida luptelor active, poliţia continuă să evacueze” populaţia, a declarat el pentru AFP la punctul de evacuare.

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că „tentativele de a trece prin apărare au fost oprite”, dar a recunoscut că situaţia în regiunea Harkov s-a „deteriorat semnificativ” şi rămâne „complicată”. Forţele ucrainene „fac tot ce pot pentru a-şi menţine liniile de apărare şi a provoca pagube inamicului”, a declarat el.

"În pofida tuturor evenimentelor care au loc în regiune, (oraşul) Harkov este calm, nu vedem oameni plecând”, a declarat primarul acestuia, Igor Terejov.

Autorităţile de la Kiev au avertizat de săptămâni întregi că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră din nord-estul ţării, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu întârzieri ale ajutorului occidental şi cu un deficit de soldaţi.

Update 08:25. Atac cu drone ucrainene în mai multe regiuni ruse, anunță Moscova

Un incendiu de scurtă durată a izbucnit la o stație electrică din regiunea rusă Lipetsk, după un atac cu dronă lansat de ucraineni, care a vizat și regiunile Belgorod și Kursk, au anunțat luni dimineață oficiali ruși, relatează Reuters.

„Nu sunt victime. Incendiul de pe teritoriul substației electrice este stins”, a scris Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Kursk din sudul Rusiei, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Opt drone au fost distruse peste regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat administrația regiunii pe Telegram.

Mai multe „obiecte aeriene” au fost doborâte și peste regiunea Belgorod, la sud de Kursk, tot de-a lungul graniței cu Ucraina, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram. Cinci case de locuit au fost avariate, a adăugat el, dar conform informațiilor preliminare nu au fost răniți.

Actualul ministru rus al apărării Serghei Şoigu nu va mai face parte din noul guvern al premierului Mihail Mişustin care va fi numit după ce preşedintele Vladimir Putin a fost reînvestit în funcţie pentru un nou mandat prezidenţial, a anunţat Kremlinul duminică seară, transmit agenţiile ruse de presă, citate de Reuters.

Putin l-a propus pentru postul de ministru al apărării pe Andrei Belusov, fost vicepremier, un economist civil. Preşedintele rus doreşte ca ministrul apărării să fie absolut deschis inovării şi ideilor noi, motiv pentru care l-a ales pe Belusov, a menţionat Kremlinul.

Şoigu urmează să devină secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, post ocupat în prezent de Nikolai Patruşev, care la rândul său va fi numit într-o nouă funcţie, în cadrul complexului militar-industrial.

În schimb, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, rămâne în acest post.

Ministrul de externe Serghei Lavrov de asemenea îşi păstrează postul.

Război în Ucraina, 12 mai 2024 | Rusia revendică ocuparea altor 4 sate în Harkov. Tupele ruse desfăşoară "operaţiuni ofensive limitate"

Război în Ucraina, 11 mai 2024 | Rezultatele noului front deschis de Rusia: avans de aproximativ 5 kilometri în teritoriul ucrainean

Război în Ucraina, 10 mai 2024 |Război în Ucraina, ziua 807. Zelenski confirmă că Rusia a lansat o ofensivă în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 9 mai 2024 | Un ucrainean a încercat să scape de război în România, după ce și-a pus perucă și sâni falși

Război în Ucraina, 8 mai 2024 | Ucraina susține că a ajuns să producă la fel de multe drone cu rază lungă de acțiune ca Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close