Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 92. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu Erdogan în Turcia

Război în Israel, ziua 92. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește cu Erdogan în Turcia

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 21:40 06 Ian 2024 Modificat la 21:41 06 Ian 2024
MixCollage-06-Jan-2024-01-59-PM-359
Sursa foto: Profimedia

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, în drum spre un nou turneu în Orientul Mijlociu
  • Borrell: Singura cale spre pace este crearea unui stat palestinian
  • Liderul Hamas îi cere lui Blinken să acţioneze pentru a pune capăt războiului
  • Blinken se întâlnește cu Erdogan în Turcia
  • Hezbollah a anunţat că a lansat sâmbătă zeci de rachete împotriva unei baze militare din nordul Israelului
  • Tabăra de refugiați Jabalia din Gaza, invadată de ape reziduale
  • Ministrul Apărării al Israelului a prezentat planurile pentru următoarea etapă a războiului în Gaza
  • Ministrul francez de externe: "Nu depinde de Israel să determine viitorul Gazei"
  • Imaginile din satelit arată că o parte din Rafah din sudul Gazei devine aglomerată de persoane strămutate
  • Maree umană la Sanaa în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza
  • Armata israeliană intensifică atacurile în centrul şi sudul Fâşiei Gaza
  • Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere. Situaţia ar putea deveni tot mai gravă
  • SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas
  • Hezbollah spune că atacurile sale împotriva Israelului au avut ca scop "să forțeze încetarea asaltului din Gaza"
  • Atacurile israeliene au provocat zeci de victime, ziua trecută, susține Ministerul Sănătății controlat de Hamas

Update 21:30 - Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, în drum spre un nou turneu în Orientul Mijlociu, s-a întâlnit sâmbătă în Creta cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, la câteva ore după o lungă întrevedere la Istanbul cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la Chania, unul dintre principalele oraşe de pe insula elenă Creta, în reşedinţa privată a premierului grec, notează AFP.

Ministrul grec de externe Giorgos Gerapetritis a afirmat sâmbătă că este doar o chestiune de timp până când Grecia se va alătura programului american de avioane de luptă F-35, în timp ce Atena aşteaptă furnizarea lor de ceva timp.

"Modernizarea forţelor armate este o problemă importantă", a subliniat şeful diplomaţiei elene pe canalul Skai.

La Istanbul, întâlnirea dintre Blinken şi Erdogan într-una dintre reşedinţele prezidenţiale de pe Bosfor a durat peste 75 de minute, potrivit unor surse diplomatice americane, după o primă întâlnire a lui Antony Blinken cu omologul său turc Hakan Fidan.

Acesta din urmă, potrivit unei surse diplomatice, a pledat pentru "o încetare imediată a focului" pe teritoriul Fâşiei Gaza.

Discuţiile cu preşedintele turc s-au concentrat pe situaţia din Gaza şi intrarea Suediei în NATO, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat.

Blinken a insistat pe lângă preşedintele turc asupra "necesităţii de a împiedica o extindere a conflictului, de a creşte ajutorul umanitar, de a reduce numărul de victime civile, de a lucra la o pace regională durabilă şi de a avansa spre stabilirea unui stat palestinian".

Mai mult, conform unui scurt comunicat de presă, oficialul american a cerut "finalizarea (procesului) de aderare a Suediei la NATO", care încă nu are acordul Turciei şi Ungariei.

După această scurtă escală în Creta, Antony Blinken urmează să se deplaseze în Iordania apoi în Israel, în Cisiordania ocupată şi în alte ţări din regiune pentru a încerca să facă să fie evitat un conflict regional, la trei luni după începerea războiului între Israel şi Hamas.

Blinken vrea să-şi cheme interlocutorii să-şi folosească canalele de comunicare cu Iranul pentru a transmite că SUA nu caută escaladarea, dar că îşi vor apăra interesele atunci când vor fi atacate, potrivit unui oficial american care a vorbit sub condiţia anonimatului.
Update 18:00 - „Singura cale este crearea unui stat palestinian”, spune șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell. El adaugă că perspectiva acestui stat ar oferi un „orizont de speranță” palestinienilor. Borrell va vizita Arabia Saudită duminică.

Josep Borrell a spus, în timpul conferinței conferință de presă alături de prim-ministrul libanez, Najib Mikati, că dorește să înceapă o inițiativă euro-araba pentru a reînvia un proces de pace, scopul final fiind o soluție cu două state, notează The Guardian.

„Singura cale este crearea unui stat palestinian”, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene.

El adaugă că perspectiva acestui stat ar oferi un „orizont de speranță” palestinienilor.

Borrell a anunțat că va vizita și Arabia Saudită duminică, pentru a discuta pașii pentru asigurarea păcii în regiune.

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a mers în Liban pentru a discuta despre situația de la granița israeliano-libaneză. De asemenea, diplomatul european încearcă să preîntâmpine transformarea conflictului Israel-Hamas într-un război regional, potrivit Sky News.

Tensiunile din regiune s-au agravat în ultimele zile după moartea liderului Hamas Saleh al Arouri. Acesta a fost ucis marți, într-un atac cu drone în Beirut. Israelul nu a revendicat atacul, dar Hasan Nasrallah, liderul Hezbollah, a jurat răzbunare. În replică, Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a avertizat că Beirutul va fi transformat „în Gaza” dacă Hezbollah va începe un război total.

Update 16:30 Liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a lansat un apel către şeful diplomaţiei americane Antony Blinken - aflat în turneu în Orientul Mijlociu pentru a patra oara din 7 octombrie - îndemnându-l să se concentreze asupra "încheierii" ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, relatează sâmbătă AFP.

"Noi sperăm că el să se concentreze de data aceasta pe încheierea agresiunii, pentru a se pune capăt ocupaţiei pe întreg pământul palestinian", a declarat Haniyeh într-o înregistrare video publicată vineri seara de biroul său.

"Noi sperăm că dl.Blinken a putut să tragă învăţăminte din ultimele trei luni şi a înţeles gradul erorilor comise de SUA prin susţinerea oarbă a Israelului", a declarat şeful grupării islamiste palestiniene care trăieşte în exil în Qatar.

"Sângele vărsat în masacre şi distrugerile oribile nu pot aduce securitate şi stabilitate atât timp cât poporul palestinian nu-şi va fi obţinut libertatea şi statul său independent şi suveran cu Ierusalimul drept capitală", a avertizat în continuare liderul Hamas.

Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul fără precedent comis de gruparea palestiniană în comunităţile din sudul ţării în data de 7 octombrie şi care a dus la moartea a 1.140 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP, în baza celor mai recente cifre oficiale făcute publice de către partea israeliană.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în timpul acestui atac şi duse în Fâşia Gaza. Aproximativ 100 dintre ostatici au fost eliberaţi în timpul unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.

Din 7 octombrie, Israelul a bombardat fără încetare Fâşia Gaza, un teritoriu mic şi dens populat, unde a lansat o ofensivă terestră pe 27 octombrie: aceste operaţiuni militare au provocat moartea a 22.722 de persoane, majoritatea femei şi minori, susţine Ministerul Sănătăţii controlat Hamas într-un bilanţ publicat sâmbătă.

Secretarul de stat american a început zilele acestea un nou turneu regional, cu o primă escală în Turcia, în cadrul căruia va pleda pentru creşterea ajutorului pentru Gaza şi modalităţile de evitare a extinderii conflictului într-un context regional extrem de tensionat.

Situaţia umanitară din teritoriul asediat este calificată cu regularitate drept "catastrofală" de către Organizaţia Naţiunilor Unite.Vineri, responsabilul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, a declarat că Fâşia Gaza a devenit "un loc al morţii şi disperării" şi "pur şi simplu (...) de nelocuit".

Update 13:80 Blinken se întâlnește cu Erdogan în Turcia. Președintele turc, susținător înfocat al teroriștilor Hamas, a acuzat SUA că susțin genocidul din Gaza.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discută sâmbătă la Ankara despre războiul din Gaza cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Erdogan este un susținător înfocat al organizației teroriste Hamas. Erdogan l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler și a acuzat Statele Unite că sponsorizează genocidul palestinienilor. El a respins, de asemenea, presiunea SUA de a întrerupe finanțarea prin Turcia a Hamas și i-a numit pe teroriști „eliberatori” care luptă pentru pământul lor.

Sunt slabe speranțe pentru un nou acord de încetare a focului. Lumea așteaptă ca Israelul să termine războiul, în maxim două luni. Acum, liderii lumii se concentrează pe ajutoarele umanitare și soluția post-conflict. Blinken va vizita Gaza, Israelul, Cisiordania și alte 5 state arabe. Cele mai importante puncte de discuție sunt încetarea focului, eliberarea ostaticilor și situația politică din Gaza după război.

Erdogan a condiționat acceptarea Suediei de vânzare către SUA a avioanelor F-16. Turcia a achiziționat 270 de avioane F-16 și are nevoie de 80 de chituri de modernizare, dar vrea să cumpere și alte 40 de aparate noi.

Această dimineață a început cu alarme aeriene în nordul Israelului, mai multe drone și rachete au fost lansate din Liban de gruparea Hezbollah.

Se presupune că Israel l-a eliminat pe numărul doi din Hamas și se crede că Hezbollahul va ataca Israelul. De ieri, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell,este în Liban într-o vizită de trei zile pentru a calma spiritele.

Hezbollahul a ezitat să intre în război de la început. A lansat rachete și drone, peste 1.000. Israelul a ripostat, a ucis 150 de teroriști ai acestei organizații, dar a fost nevoit să evacueze aproximativ 80.000 de persoane din nord. Netanyahu a transmis mai multe avertismente Libanului că va fi atac la scară largă. Hezbollah, chiar dacă este mai puternică decât Hamas, nu are nicio șansă în fața armatei Israelului, care acum este pregătită și motivată de luptă.

Update 10:40 Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că a lansat sâmbătă zeci de rachete împotriva unei baze militare din nordul Israelului, prezentând acest atac drept primul răspuns la uciderea numărului doi al Hamas într-o lovitură israeliană la periferia sudică a Beirutului, relatează AFP şi Reuters.

"Ca parte a răspunsului iniţial la asasinarea marelui lider Saleh al-Arouri (...), rezistenţa islamică (Hezbollah) a vizat baza militară de observare şi control aerian din Meron cu 62 de rachete de diferite tipuri", a declarat mişcarea pro-iraniană într-un comunicat.

Numărul doi al grupării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis marţi seară într-un atac aerian israelian în suburbiile capitalei libaneze Beirut.

Saleh al-Arouri şi alte şase persoane au murit în atacul efectuat cu o dronă care a ţintit biroul Hamas de la periferia sudică a Beirutului.

Hamas, Hezbollah şi guvernul libanez au acuzat Israelul, iar un oficial american al apărării a declarat miercuri că a fost vorba într-adevăr de o "lovitură israeliană".

Israelul nu şi-a asumat responsabilitatea pentru această lovitură, prima în apropiere de Beirut de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas-ul palestinian pe 7 octombrie.

Armata israeliană a raportat sâmbătă dimineaţă că aproximativ patruzeci de tiruri de rachete au fost lansate din Liban către regiunea Meron, adăugând într-un comunicat că forţele sale au lovit ca ripostă o celulă responsabilă pentru unele dintre aceste atacuri.

Update 08:30 Tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza este inundată de ploile abundente, iar serviciile municipalității rămân închise.

Apa de canalizare se infiltrează în tabăra care adăpostește mii de persoane, provocând temeri legate de răspândirea bolilor.

"Uitați-vă la copiii noștri, se joacă în apa de canalizare", a declarat un rezident al taberei pentru Al Jazeera. "Apa de canalizare s-a scurs în sălile de clasă... situația este dezastruoasă. Vrem doar să trăim în pace, ca toți ceilalți".

Anas al-Sharif de la Al Jazeera, care a relatat din tabără, a declarat că lucrătorii municipalității nu pot interveni deoarece au fost ținta forțelor israeliene, care împiedică, de asemenea, aducerea în tabără a panourilor solare pentru a pune în funcțiune generatoarele de care au nevoie disperată.

Update 00:00 Ministrul apărării din Israel, Yoav Gallant, şi-a prezentat planurile pentru următoarea etapă a războiului Israelului în Gaza şi viziunea sa asupra unui viitor aranjament, care ar prevedea ca enclava să fie condusă de un organism palestinian aflat sub controlul general al securităţii israeliene, relatează Reuters și News.ro.

El a declarat că armata îşi va baza strategia pe o nouă abordare, mai bine ţintită în zona de nord a enclavei şi pe o urmărire continuă a liderilor Hamas în sud.

"În regiunea de nord a Fâşiei Gaza, vom trece la o nouă abordare de luptă, în conformitate cu realizările militare de pe teren", a declarat biroul lui Gallant într-o declaraţie în care a subliniat principiile directoare ce reflectă viziunea lui Gallant pentru următoarele faze ale războiului.

Război în Israel, 5 ianuarie 2024 | SUA oferă 10 milioane de dolari pentru informații financiare despre Hamas

Război în Israel, 4 ianuarie 2024 | Liderul Hamas ucis la Beirut era omul de legătură cu Iran şi Hezbollah

Război în Israel, 3 ianuarie 2024 | Armata israeliană confirmă moartea unui ostatic în cursul unei operaţiuni de salvare

Război în Israel, 2 ianuarie 2024 | Hamas nu mai eliberează ostatici până la încheierea "agresiunii"

Război în Israel, 1 ianuarie 2024 | Israelul anunţă că trece la o nouă fază a războiului din Fâșia Gaza

×
Etichete: Război în Israel
x close