Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 86. Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Război în Israel, ziua 86. Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Război în Israel, ziua 86. Forţele de Apărare Israeliene continuă să atace și astăzi, în ultima zi din anul 2023, ţinte din Fâşia Gaza. Persoanele din zona de coastă, blocată, au rămas de mult timp fără locuri de adăpost anti război.

hepta
Război în Israel, ziua 86. IDF continuă să atace Fâșia Gaza și în ultima zi din an Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Dec 2023   •   15:34

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici
  • Israelul susține că va permite navelor să ducă ajutoare în Fâșia Gaza
  • Benjamin Netanyahu: "Războiul în Fâșia Gaza este de o mortalitate fără precedent"
  • IDF continuă să atace în Fâșia Gaza și în ultima zi din an
  • IDF anunță că a cucerit cartierul general al Hamas din Gaza
  • Cantități impresionante de armament, folosite de teroriștii Hamas, descoperite de IDF în clădiri civile
  • Egiptul cere includerea Hamas în scenariul post-război - Eliminarea Hamas este nerealistă
  • Israel anunţă că ascunzătoarea Sinwar descoperită şi distrusă
  • Mitting uriaş la Tel Aviv pentru ca guvernul să aduca acasă ostaticii
  • Sirienii susțin că armata din Israel a atacat pe cale aeriană aeroportul din Alep
  • 100.000 de persoane s-au refugiat în ultimele zile la Rafah, la granița Gaza-Egipt
  • Oficial ONU din Gaza: Oamenii sunt "disperați după mâncare”
  • Aproximativ 100 de palestinieni au fost uciși și 158 au fost răniți în timpul loviturilor israeliene din Gaza, în ultimele 24 de ore
  • Tânăr din Israel, trimis la închisoare pentru că refuză să se înroleze în armată
  • Directorul OMS, îngrijorat de amenințarea tot mai mare a bolilor infecțioase în Fâșia Gaza

Update 19.30. Un israelian este acuzat că a furat identitatea unui soldat și mai multe arme pentru a participa la războiul din Gaza. Presa din Israel susține că falsul soldat a reușit să se fotografieze cu premierul Benjamin Netanyahu într-o zonă de război, potrivit Reuters.

Procurorii israelieni au depus duminică acuzații penale împotriva unui bărbat acuzat că a folosit identitatea unui soldat pentru a se alătura războiului din Gaza. El mai este acuzat că a furat muniție. Potrivit presei locale, el s-a fotografiat în prima linie cu premierul Benjamin Netanyahu.

Bărbatul de 35 de ani nu a servit niciodată în armata israeliană, dar a reușit să ajungă în zona de război pretinzând că este membru al unei unități de luptă de elită Shin Bet.

Strategia "a facilitat accesul bărbatului la arme de foc, muniție și echipament militar și de poliție”, se arată în rechizitoriu. La locuința acuzatului au fost găsite o pușcă de asalt, diferite tipuri de gloanțe și grenade fumigene.

În cazul lui sunt cinci capete de acuzare care ar putea duce la o pedeapsă maximă de 36 de ani de închisoare. Totuși, avocatul său a susținut că inculpatul ar trebui lăudat, nu acuzat, deoarece și-a riscat viața pentru a salva alte vieți și pentru a elimina teroriști.

Update 17.45. Una dintre femeile eliberate din mâinile teroriștilor Hamas dezvăluie coșmarul prin care a trecut.

Mia, o tânără de 21 de ani, cu dublă cetățenie, israeliană şi franceză, mărturisește că a fost hărțuită sexual de unul dintre teroriști și că n-a dormit 54 de nopți din cauza fricii.

Update 16.50. Hamas şi Israel, la un pas de acord pentru eliberarea a 40 de ostatici

Cabinetul premierului Netanyahu s-a reunit astăzi din nou la Tel Aviv, la o zi după un miting uriaş în care israelienii au cerut eliberarea ostaticilor aflați în mâinile Hamas, încă din 7 octombrie. Între timp, situaţia civililor din Gaza este tragică.

Update 15.30. Israelul susține că va permite navelor să ducă ajutoare în Fâșia Gaza

Israelul este pregătit să permită navelor să livreze imediat ajutoare către Fâșia Gaza, ca parte a unui coridor maritim propus din Cipru, a afirmat, astăzi, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen.

În cadrul acordului sugerat pentru prima dată de Nicosia, în noiembrie, încărcăturile ar fi supuse unei inspecții de securitate în portul cipriot Larnaca înainte de a fi transportate în Gaza, aflată la 370 km distanță, mai degrabă decât prin Egipt sau prin Israel.

În cazul în care planul va fi pus în aplicare, acesta ar marca prima relaxare a blocadei navale israeliene impuse în Gaza în 2007, după ce militanții islamiști Hamas au preluat controlul zonei palestiniene.

Update 15.00 Benjamin Netanyahu: "Războiul în Fâșia Gaza este de o mortalitate fără precedent"

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că războiul armatei sale în Fâşia Gaza este "de o moralitate fără precedent", reacţionând la acuzaţiile Africii de Sud de "acte de genocid" la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), potrivit AFP.

"Ne vom continua războiul defensiv, ale cărui dreptate şi moralitate sunt fără egal", a declarat Netanyahu astăzi la deschiderea unei şedinţe a guvernului său. Acesta a ținut, de asemenea, să precizeze că IDF acţionează "în cel mai moral mod posibil" în Fâşia Gaza.

Armata "face totul pentru a evita rănirea civililor, în timp ce Hamas face totul pentru a le face rău şi îi foloseşte ca scuturi umane", a adăugat prim-ministrul.

Operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza au ucis 21.822 de persoane, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, de la începutul războiului, pe 7 octombrie, conform guvernului Hamas.

Update 14.15 IDF continuă să atace în Fâșia Gaza și în ultima zi din an

Forţele de Apărare Israeliene continuă să atace și astăzi, în ultima zi din anul 2023, ţinte din Fâşia Gaza. Persoanele din zona de coastă, blocată, au rămas de mult timp fără locuri de adăpost anti război.

IDF au precizat că avioanele de luptă au efectuat noi atacuri asupra teroriştilor în apropierea oraşului Gaza din nord, trupele terestre ajutând la eliminarea acestora.

Luptători au fost, de asemenea, ucişi în sudul Fâşiei Gaza, unde au fost descoperite alte tuneluri, potrivit IDF.

În oraşul Khan Younis, armata israeliană a luat cu asalt şi sediul Hamas, organizaţia extremistă palestiniană care a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza prin forţă în 2007 şi este listată ca grupare teroristă de Israel, UE şi SUA.

Update 12.07 IDF anunță că a cucerit cartierul general al Hamas din Gaza

Armata israeliană anunță că a cucerit cartierul general al Hamas, din sudul Fâșiei Gaza și susține că a găsit numeroase documente importante ale grupării teroriste. Totodată, IDF susține că a neutralizat bombe plasate într-o grădiniţă.

Înaintea operațiunii de la sol, aviația israeliană a distrus 50 de ținte din zona vizată. Conform unei analize Wall Street Journal, aproximativ 70 la sută dintre locuințele din Fâșia Gaza au fost distruse din ultimele 3 luni. Avioanele de luptă ale forţelor aeriene israeliene au lansat mai multe lovituri aeriene peste noapte în Fâşia Gaza, în timp ce operaţiunile terestre continuă.

Update 09.24 Cantități impresionante de armament, folosite de teroriștii Hamas, descoperite de IDF în clădiri civile

Militarii IDF au descoperit cantități impresionante de armament folosite de teoririștii Hamas ascunse în clădiri cu destinație civilă.

Peste 1,5 milioane de oameni s-au refugiat în sudul Fășiei Gaza. Oamenii se confruntă cu foametea, iar aglomerația și absența condițiilor elementare de igienă amenință să ducă la izbucnirea unor epidemii.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, spune că războiul este la apogeu și anticipează că luptele din enclava palestiniană și de pe celelalte fronturi regionale vor dura mai multe luni, transmite Reuters.

Israelul a declarat că intenționează să distrugă Hamas în Gaza și să demilitarizeze și să deradicalizeze teritoriul pentru a preveni orice repetare a uciderilor și răpirilor transfrontaliere ca cele din 7 octombrie comise de gruparea militantă palestiniană care a declanșat războiul.

"Războiul este la apogeu. Luptăm pe toate fronturile. Obținerea victoriei va necesita timp. După cum a spus șeful de stat major (IDF), războiul va continua încă multe luni”, a mai declarat Netanyahu.

El a adăugat și o amenințare la adresa Iranului, lucru care nu s-a mai întâmplat, făcând referire la schimburile de focuri zilnice de la graniță.

"Dacă Hezbollah extinde războiul, va suferi lovituri la care nu a visat – la fel și Iranul”, a spus Netanyahu fără a detalia ce ar presupune aceste lovituri.

Război în Israel, 30 decembrie 2023 | Situație disperată în Gaza. Șeful OMS, îngrijorat cu privire la răspândirea bolilor infecțioase

Război în Israel, 29 decembrie 2023 | O agenție ONU susține că un convoi umanitar a fost atacat de soldații israelieni în Gaza

Război în Israel, 28 decembrie 2023 | IDF, în centrul unui nou scandal, după apariția unui clip cu bărbați și copii palestinieni, dezbrăcați și duși în lenjerie intimă pe stadionul din Gaza

Război în Israel, 27 decembrie 2023 | Șeful statului major al IDF: "Războiul contra Hamas va continua multe luni!"

Război în Israel, 26 decembrie 2023 | Emisarul lui Netanyahu discută în SUA următoarea etapă a războiului din Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close