Ceea ce trebuia să se întâmple de mult, a ieşit la iveală miercuri. Ministerul Afacerilor Externe român a avut o reacţie la campania din Italia a presei şi a politicienilor la adresa românilor.
Astfel, ministrul Cristian Diaconescu, a criticat, marţi, atitudinile "provocatoare" ale unor membri ai Guvernului italian, afirmând că ar putea fi vorba de instigări la "xenofobie". Aceste declaraţii au fost de ajuns pentru a declanşa un nou val de proteste şi manifestări naţionaliste verbale în Italia.
În acest sens, cotidianul Corriere della Sera scria că "România se revoltă şi atacă: guvernul italian incită la xenofobie", adăugând şi declaraţia ministrului Diaconescu potrivit căreia este injustă şi neeuropeană anatemizarea unei întregi comunităţi.
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, s-a declarat surprins de afirmaţiile omologului român. El arăta că nici un membru al guvernului de la Roma nu a făcut declaraţii xenofobe şi că denunţă orice formă de violenţă, indiferent de naţionalitatea celui care o comite. În plus, sublinia că ?Ţara noastră este cunoscută dintotdeauna ca fiind un loc al toleranţei şi ospitalităţii. În privinţa normelor comunitare, Italia - ţară fondatoare a comunităţilor europene - a contribuit activ la crearea acestora şi continuă să joace un rol constructiv pentru consolidarea unui spaţiu european al libertăţii şi justiţiei" .
Pe de altă parte, publicaţia Il Giornale publicase un articol al senatorului Lorenzo Bodega, care aprecia că România nu este în situaţia să dea lecţii de europenism Italiei.
Iar agenţia AGI transmitea că România nu este la prima abatere de acest gen şi a mai acuzat Italia de xenofobie după uciderea Giovannei Reggiani de către Romulus Mailat, în noiembrie 2007.
Cristian Diaconescu declarase marţi că "Din păcate, nu suntem în momentul în care putem spune că lucrurile se vor schimba dramatic în Italia pentru că acolo există o anumită atitudine la nivelul clasei politice, la nivelul guvernului, pe care eu nu pot să mi-o explic. Vreau să vă spun foarte clar ca incidentele ce se produc în întreaga Europă în legătură cu cetăţeni europeni din diverse state sunt în egală măsură regretabile şi se cere a fi sancţionate imediat şi cu proporţionalitatea pedepsei aşa cum justiţia o hotărăşte. Dar în acelaşi timp mi se par regretabile atitudinile inclusiv de la nivel guvernamental, mai ales ale autorităţilor de la Roma, prin care printr-o retorică extrem de agresivă şi extrem de provocatoare practic se incită la xenofobie".
Antena3.ro