Antena 3 CNN Externe Războaiele, vremea extremă şi dezinformarea sunt principalele riscuri globale în 2025. Avertismentul experților

Războaiele, vremea extremă şi dezinformarea sunt principalele riscuri globale în 2025. Avertismentul experților

B.C.
2 minute de citit Publicat la 08:41 16 Ian 2025 Modificat la 08:44 16 Ian 2025
peisaj apocaliptic
Printre alte riscuri pe termen scurt identificate în raport se numără polarizarea socială, spionajul cibernetic, poluarea şi inegalitatea. FOTO: Getty Images

Conflictele armate, fenomenele meteorologice extreme şi dezinformarea au fost identificate drept principalele riscuri globale pentru acest an, potrivit unui raport publicat miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF), citat de CNBC.

Aproape un sfert (23%) dintre respondenţii raportului anual al WEF, intitulat „Global Risks Report”, au considerat conflictele armate între state drept cea mai presantă ameninţare pentru 2025.

Dezinformarea şi răspândirea de informaţii false au fost, de asemenea, incluse în lista celor mai mari riscuri pe termen scurt, pentru al doilea an consecutiv. În schimb, riscurile de mediu, precum fenomenele meteo extreme, pierderea biodiversităţii şi colapsul ecosistemelor, domină clasamentele pentru următorii 10 ani.

Fenomenele meteo extreme, precum valurile de căldură, tornadele şi inundaţiile, sunt tot mai frecvente şi mai intense din cauza crizei climatice, subliniind necesitatea unor acţiuni urgente.

Raportul apare în contextul pregătirilor pentru reuniunea anuală a WEF, care va reuni aproape 3.000 de lideri din peste 130 de ţări. Evenimentul de patru zile începe luni în staţiunea montană Davos, Elveţia.

„Tensiunile geopolitice tot mai mari, pierderea încrederii globale şi criza climatică tensionează sistemul global mai mult ca niciodată. Liderii globali au de făcut o alegere: să promoveze colaborarea şi rezilienţa sau să se confrunte cu o instabilitate tot mai mare. Miza nu a fost niciodată mai ridicată,” a declarat Mirek Dusek, director general al WEF.

O lume marcată de diviziuni şi riscuri interconectate

Studiul WEF analizează riscurile pe termen scurt (până în 2025), pe termen mediu (până în 2027) şi pe termen lung (până în 2035). Peste 900 de experţi în riscuri globale, factori de decizie politică şi lideri din industrie au fost chestionaţi în septembrie şi octombrie 2024 pentru realizarea raportului.

Potrivit WEF, conflictele armate au fost subestimate ca risc pe termen scurt în urmă cu doi ani, o situaţie care reflectă escaladarea tensiunilor geopolitice şi o lume tot mai fragmentată.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat anterior că lumea se confruntă cu cel mai mare număr de conflicte armate de la cel de-al Doilea Război Mondial, citând invazia Rusiei în Ucraina, precum şi conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa.

Printre alte riscuri pe termen scurt identificate în raport se numără polarizarea socială, spionajul cibernetic, poluarea şi inegalitatea.

„Este evident că lumea se află într-o stare critică, iar peisajul riscurilor globale seamănă cu un cuib de veveriţă, unde riscurile sunt interconectate şi suprapuse, ceea ce face ca mediul de afaceri să fie extrem de dificil de navigat,” a declarat Carolina Klint, director comercial al Marsh McLennan Europe, într-un interviu pentru CNBC.

Klint a subliniat că aceste riscuri nu reprezintă neapărat o tendinţă nouă, ci una care devine tot mai agresivă.

„Fragmentarea economică nu este doar o preocupare teoretică, ci ceva ce trebuie să abordăm acum”, a adăugat aceasta.

 

×
x close