Antena 3 CNN Externe Războaiele produc superbacterii rezistente la antibiotice, iar asta va fi viitoarea criză. "Oamenii nu înțeleg că va afecta tot globul"

Războaiele produc superbacterii rezistente la antibiotice, iar asta va fi viitoarea criză. "Oamenii nu înțeleg că va afecta tot globul"

virus, masca gaze bomba
Războaiele produc superbacterii rezistente la antibiotice, iar asta va fi viitoarea criză. FOTO Getty Images
de Georgiana Marina    |    16 Sep 2024   •   10:47

Când tratează pacienții, medicii caută cele mai bune soluții pentru salvarea lor. Nu se întâmplă asta în Gaza, scrie Politico. Din cauza lipsei acute de medicamente, infecțiile rezistente la antibiotice îi obligă pe medici să amputeze membrele copiilor răniți pentru a le salva viața, a avertizat un important expert în sănătate la nivel mondial. Gaza ar putea fi cea mai periculoasă zonă de dezvoltare pentru bacteriile rezistente la medicamente din lume, dar nu este singura. Situația din Sudan e de asemenea critică,  în timp ce în Ucraina, rezistența superbacteriilor la antibiotice era o problemă majoră chiar înainte de invazia armatei ruse. „Oamenii nu înțeleg că asta nu e ceva care va afecta doar Gaza. Va afecta globul”, spun experții în sănătate citați de Politico.

După 11 luni de bombardament israelian, Gaza a devenit un teren propice pentru superbacterii care sunt imune la antibioticele standard. Evacuarea din Gaza și alte zone de război, cum ar fi Ucraina, în regiunile învecinate nu va face decât să se adauge la o criză în creștere a rezistenței antimicrobiene (AMR), despre care experții se tem că va fi printre cele mai mari urgențe de sănătate publică în anii următori.

„Văd că totul duce la o ascensiune dezastruoasă a rezistenței la medicamente în Gaza și cu siguranță se va răspândi în spitalele din regiune”, a declarat pentru Politico Hanan Balkhy, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Mediterana de Est. „În scurt timp, dacă nu s-a întâmplat deja, va fi în Europa, SUA, în est, în sud. Va fi peste tot”, a spus Balkhy, care s-a întors recent din Gaza.

Descoperirea penicilinei în 1928 a însemnat un punct de cotitură în medicină și a dus la lansarea unui val de noi antibiotice care au îmbunătățit considerabil rezistența la infecțiile de zi cu zi. Dar utilizarea excesivă și abuzul acestor medicamente, plus colapsul în descoperirea antibioticelor, a permis bacteriilor să devină tot mai rezistente.

În 2019, infecțiile rezistente la medicamente au dus la 5 milioane de decese în întreaga lume și au fost direct responsabile pentru 1,3 milioane. În cel mai rău caz, omenirea s-ar putea întoarce la o situația similară de dinaintea descoperirii penicilinei.

Liderii lumii se vor întâlni la ONU, la New York, în această lună, pentru a ajunge la un acord cu privire la modul de abordare a problemei. Războaiele din Gaza și Ucraina continuă să înrăutățească problema.

O furtună perfectă

Se știe că războiul crește riscul ca bacteriile să dezvolte rezistență la medicamente, dar oamenii de știință încă încearcă să își dea seama cum se întâmplă și cât de mari sunt efectele.

Dacă e vorba de canalizare, când străzile sunt acoperite de cadavre, nu a existat niciodată un loc mai propice pentru răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente decât Gaza, a spus Balkhy.

Cercetările privind impactul metalelor grele concentrate asupra rezistenței la medicamente au arătat, de asemenea, că acestea sunt toxice pentru bacterii - dar, ca și în cazul antibioticelor, germenii se pot adapta. Unele cercetări sugerează că, devenind rezistente la metalele grele, bacteriile pot deveni imune la antibiotice.

Antoine Abou Fayed, microbiolog la Universitatea Americană din Beirut, a declarat pentru Politico că este îngrijorat de faptul că metalele grele din explozibili, care rămân apoi în ruinele clădirilor distruse, inclusiv plumbul și zincul, ar putea duce la rezistența la medicamente în Gaza.

Confruntați cu un val de infecții, medicii nu au cu ce le contracara, deoarece nu au posibilitatea de testare și nici medicamente de bază, a declarat Sameer Sah, directorul programelor de ajutor medical pentru palestinieni, pentru Politico.

„Lipsa de medicamente este un factor care contribuie la AMR, deoarece poate duce la utilizarea incorectă a medicamentelor și poate face dificilă finalizarea unui curs de antibiotice”, a spus Sah prin e-mail. „Acest lucru este agravat de faptul că oamenii sunt strămutați și se confruntă zilnic cu bombardamentele militare israeliene în Gaza, ceea ce face ca urmărirea pacienților să fie dificilă sau chiar imposibilă.”

Gaza ar putea fi cel mai periculos teren de reproducere pentru bacteriile rezistente la medicamente din lume, dar nu este singurul, a spus Balkhy – condițiile din Sudan nu sunt cu nimic mai bune, în timp ce în Ucraina, AMR era deja o problemă majoră chiar înainte de invazia armatei ruse, în 2022.

Cel mai puternic efect asupra sănătății publice

Rezistența la medicamente ar putea fi unul dintre cele mai grave efecte asupra sănătății publice ale războiului din Ucraina, a declarat pentru Politico Dmytro Skirhiko, un medic generalist de la Kiev, care promovează o mai mare conștientizare a pericolelor abuzului de antibiotice.

Nu numai că sunt numeroase infecții – printre soldații și civili răniți și în adăposturile antiaeriene neaerisite - dar este și mai greu să reglementezi vânzarea antibioticelor, a spus el.

Unele farmacii doar verifică superficia dacă pacienților li s-au prescris antibiotice de către un medic - dar asta „o problemă cu adevărat uriașă”, a spus Skirhiko.

Spre deosebire de Gaza, infrastructura sanitară a Ucrainei nu a fost distrusă în tot așa de mare măsură, iar înainte de război guvernul ucrainean a reușit să îmbunătățească capacitățile de testare ale țării, a declarat Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, pentru Politico. Țara are acum 100 de laboratoare care supraveghează bacteriile rezistente la medicamente, comparativ cu doar trei în 2017, a spus Habicht.

Chiar și așa, spitalele din Ucraina sunt sub presiune și angajații din sănătate sunt nevoiți să ia decizii rapide. Dacă starea răniților nu se îmbunătățește după ce un tratament cu un antibiotic, primesc alt medicament. De obicei, acest proces ar fi strict controlat, dar în timpul războiului, cele mai bune practici nu sunt întotdeauna posibile. Sarcina principală a medicului este să salveze viața pacientului, a spus Habicht - și s-ar putea să nu aibă cinci sau șase zile la dispoziție ca să aștepte rezultatele de laborator înainte de a decide asupra tratamentului.

Între timp, în Gaza, nu mai sunt laboratoare. Potrivit lui Abou Fayed, este imposibil să se calculeze răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente în Gaza. „În acest moment, nu avem dovezi concrete pentru că totul este distrus în Gaza... nimeni nu testează”, a spus el, adăugând că tot ceea ce se știe despre AMR și zonele de război sugerează că este doar o chestiune de timp până când lumea va plăti un „preț uriaș”.

„Oamenii nu înțeleg că asta nu e ceva care va afecta doar Gaza. Va afecta globul, Israelul fiind prima zonă afectată din cauza răspândirii”.

Experții AMR precum Balkhy sunt convinși că se apropie o criză globală de sănătate. „Nu există nicio îndoială, nici măcar o îndoială, nici măcar 0,001 la sută, că există rezistență antimicrobiană”, a spus el. „Gaza va fi probabil locul de apariție al multor bacterii rezistente care se vor răspândi în întreaga lume.”

×
Parteneri
x close