Aproximativ 162.000 de persoane au fost rănite după ce SUA au invadat Afganistanul și i-au îndepărtat pe talibani de la putere după atentatele din 11 septembrie 2001, menționează autorii studiului realizat în cadrul unui program privind "Costurile războiului" de către Institutul Watson pentru Studii Internaționale al Universității Brown.
Prin comparație, peste 220.000 de persoane și-au pierdut viața în Siria de la declanșarea războiului civil, în martie 2011. Războiul din Afganistan s-a intensificat în loc să se apropie de final deoarece numărul morților și al răniților nu a scăzut în ultimii ani, subliniază studiul citat care este datat 22 mai.
Anunțarea de către SUA în acest an a unei încetiniri a retragerii lor din țară subliniază "faptul că războiul din Afganistan nu este pe cale să se încheie /.../", apreciază autorii studiului.
În Pakistan, războiul a scăzut însă în intensitate în ultimii ani, deși nord-vestul țării a rămas teatrul unui "conflict intens".
Studiul se referă în special la morți și răniți în timpul luptelor. Cifrele privind decesele cauzate de malnutriție, lipsă de îngrijiri sau din cauza strămutării sunt dificil de evaluat.
Pentru victimele directe ale conflictului — soldați și civili, între care ziariști, personal umanitar sau subcontractanți — cercetătorii au utilizat date deținute de guvern, misiunea ONU în Afganistan, ONG-uri și centre de reflecție.
Afganistanul ca și Pakistanul vor avea deci nevoie de un ajutor prelungit în materie de sănătate chiar și după încheierea conflictelor, a explicat unul dintre autorii studiului, Neta Crawford.