În cadrul unui discurs ce a marcat sfârşitul sesiunii parlamentare, el a declarat că este dispus să "discute totul" cu liderii străini, cu excepţia sistemului politic şi social al insulei.
Liderul cubanez, care i-a urmat la putere fratelui său- Fidel Castro în urmă cu trei ani, a afirmat că doreşte să răspundă comentariilor secretarului american de stat, Hillary Clinton, care a legat dialogul cu Cuba de o reformă democratică în acest stat.
"Cu tot respectul, ca răspuns doamnei Clinton, dar şi Uniunii Europene... nu am fost ales ca preşedinte pentru a restaura capitalismul în Cuba sau pentru a renunţa la revoluţie," declara acesta în aplauzele politicienilor.
"Am fost ales să apăr, menţin şi să continuu perfecţionare socialismului, nu să îl distrug," afirma Castro.
Fostul şef al armatei, ce a făcut unele reforme minore salutate cu optimism de Occident, a reiterat că este dispus să ducă un "dialog respectuos, între egali" cu SUA.
"Suntem pregătiţi să discutăm totul, dar nu să negociem sistemul nostru politic sau social. Trebuie să respectăm diferenţele noastre" .
El a descris ca "pozitive" unele măsuri luate de America faţă de Cuba de la instalarea în funcţie a lui Barack Obama, inclusiv decizia de a ridica unele restricţii de călătorie.
El a amitit totuşi că embargoul american rămâne încă intact. De asemenea, liderul cubanez a mai cerut "restituirea necondiţionată " Golfului Guantanamo, sediul unei baze americane, declarând zona de coastă din Cuba ca singurul loc unde se mai practică tortura, de la revoluţia din 1959.
Antena3.ro