Antena 3 CNN Externe Răsturnare de situație în cazul premierului slovac Robert Fico, la două zile după tentativa de asasinat

Răsturnare de situație în cazul premierului slovac Robert Fico, la două zile după tentativa de asasinat

Oficialitățile slovace au comunicat date de ultimă oră în legătură cu premierul Robert Fico, care a supraviețuit, săptămâna aceasta, unei tentative de asasinat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2024   •   16:04

Fico a fost operat din nou, vineri, iar starea sa se menține gravă, potrivit declarațiilor făcute de directoarea spitalului unde este internat politicianul și de ministrul slovac al Apărării, Robert Kalinak, citați de presa națională și internațională.

"A fost supus unei operații care a durat aproape două ore. Starea sa este în continuare foarte gravă. Va fi nevoie, fără îndoială, de câteva zile pentru a vedea cum evoluează", a precizat ministrul Kalinak.

"Țesutul necrotic rezultat în urma rănii provocate de împușcătură a fost înlăturat în intervenția chirurgicală. Pacientul este acum conștient, stabilizat, dar se află în continuare la Terapie Intensivă. Starea sa este cu adevărat gravă", a completat Miriam Lapunikova, directoarea spitalului.

Aceasta este a doua intervenție chirurgicală la care a fost supus Fico după tentativa de asasinat.

În prima operație, care a durat miercuri cinci ore, medicii i-au oprit hemoragia provocată de un glonț ce i-a străpuns stomacul.

Premierul slovac, împușcat de un atentator catalogat de autorități drept "lup singuratic"

Robert Fico a fost împuscat miercuri în timp ce ieșea de la o ședință de guvern desfășurată în orașul Handlova.

Un individ înarmat, aflat într-o mulțime de oameni spre care s-a îndreptat premierul, a tras cinci gloanțe către acesta, dintre care patru l-au nimerit.

Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani pe care presa slovacă l-a identificat drept Juraj Cintula și care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este arestat și a recunoscut motivația politică a atacului său.

El a fost pus sub acuzare pentru tentativă de crimă cu premeditare.

Potrivit oficialităților, suspectul a acționat singur, ca un "lup solitar", după ce a participat anterior la mai multe proteste antiguvernamentale și, aparent, s-a declarat nemulțumit măsurile luate de premierul Fico de a sista sprijinul militar pentru Ucraina, de a desființa procuratura anticorupție și de a lichida televiziunea publică.

Anchetatorii au stabilit că, în prezent, Cintua nu este membru al niciunui grup radicalizat, nici de dreapta, nici de stânga și, dată fiind natura solitară a atacului, poliția nu a putut să-l detecteze înainte de a comite fapta.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close