Antena 3 CNN Externe Răsturnare de situaţie în cazul scufundării iahtului de lux Bayesian. Fotografiile găsite demontează prima ipoteză a anchetatorilor

Răsturnare de situaţie în cazul scufundării iahtului de lux Bayesian. Fotografiile găsite demontează prima ipoteză a anchetatorilor

N.B.
2 minute de citit Publicat la 15:38 03 Oct 2024 Modificat la 16:19 03 Oct 2024
iahtul de lux Bayesian
Scufundarea iahtului de lux Bayesian continuă să stârnească multe controverse şi creşte misterul din jurul cazului.Foto: Profimedia Images

Scufundarea iahtului de lux Bayesian continuă să stârnească multe controverse şi creşte misterul din jurul cazului. Ancheta procurorilor italieni se desfăşoară cu mare discreţie, după ce în tragedie şi-a pierdut viaţa magnatul britanic Mike Lynch care se pare că avea cu el şi toată arhiva de documente secrete pe care le deţinea în urma colaborării cu serviciile secrete din mai multe ţări.

Una dintre întrebările fundamentale la care anchetatorii caută răspuns este: Cum a fost posibilă scufundarea unei nave considerate "nescufundabilă" în doar 16 minute? Mai ales în condiţiile în care alte ambarcaţiuni aflate la doar câţiva metri distanţă au rămas intacte în urma furtunii.

După ce a ascultat mărturiile supraviețuitorilor, procuratura a inclus în registrul suspecților pe căpitanul James Cutfield, pe marinarul Matthew Griffiths și pe inginerul Tim Parker Eaton. Toți cei trei suspecți, cu permisiunea procurorilor, au părăsit Italia la bordul unor avioane private.

În ciuda confirmării stării de urgență de la instrumentele de bord, furtuna ar fi luat prin surprindere echipajul și pasagerii, dintre care mulți se aflau în cabinele lor. Magistrații încearcă să înțeleagă dacă au existat erori din partea echipajului, dacă furtuna care a lovit Bayesianul a fost într-adevăr la fel de "imprevizibilă", așa cum susține căpitanul, sau dacă nava a avut defecțiuni mecanice care i-au afectat stabilitatea. Excluzând ruperea catargului principal, care a fost găsit nevătămat pe fundul mării de către scafandri, una dintre ipotezele de lucru a fost că o trapă lăsată deschisă ar fi putut provoca inundarea navei. 

Conform Il Giorno, însă, suspecții i-au asigurat pe procurori de un lucru: toate ușile erau închise. Pentru a confirma acest lucru ar exista noi dovezi fotografice, scoase la lumină de emisiunea Quarta Repubblica difuzată în Italia. Este vorba despre un filmuleț, se pare, publicat de marinarul de gardă din acea noapte, în care se vede sosind furtuna. Clipul, distribuit pe rețelele de socializare, este însoțit de o piesă a formaţiei AC/DC, de parcă marinarul, cel puțin în acel moment, nu și-a dat seama de gravitatea a ceea ce urma să se întâmple. Din fotografiile găsite pe telefoanele pasagerilor de pe nava Sir Baden Powell, aflată în apropiere, se observă cum toate ușile iahtului scufundat par bine închise în prealabil.


În sfârșit, mai există un detaliu care trebuie clarificat. Și se referă la traiectoria pe care a avut-o ambarcaţiunea Bayesian după ce a fost lovită de furtună. Pe site-urile din întreaga lume, a fost afișat un videoclip cu traiectoria pe care nava ar fi parcurs-o în cele 16 minute în care a fost în voia vântului.

Până astăzi părea clar, conform datelor furnizate de instrumentele de bord, că nava fusese împinsă de curent și se învârtise în jurul axei, de parcă nimeni nu se afla la cârmă încercând să pună prova în vânt. O situație anormală, dar care poate să nu coincidă cu ceea ce s-a întâmplat de fapt. Un expert în sectorul marin, manager al unui canal YouTube foarte popular care se ocupă de iahturi, a descoperit de fapt o anomalie în sistemul automat de identificare (AIS) al vasului cu pânze: "Sunt două date pe care navele le trimit: GPS-ul, care indică locația și giroscopul care este folosit pentru a înțelege direcția. Dacă unul dintre indicatori nu funcționează, datele nu sunt valabile. Privind situaţia iahtului, s-a constatat că deja cu două ore înainte de tragedie giroscopul nu mai transmitea niciun semnal.

 

×
x close