Antena 3 CNN Externe Raspunsul militar al Rusiei pentru scutul de la Deveselu

Raspunsul militar al Rusiei pentru scutul de la Deveselu

2 minute de citit Publicat la 16:16 26 Iun 2016 Modificat la 16:16 26 Iun 2016
su-34-1.jpg

Rusia ar putea să răspundă la creşterea prezenţei militare a NATO prin consolidarea Flotei sale de la Marea Baltică, a declarat sâmbătă agenţiei de presă Interfax Vladimir Komoedov, preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

Moscova are de asemenea planuri privind instalarea de sisteme de rachete operativ-tactice "Iskander-M" în enclava Kaliningrad, a indicat Komoedov, fost comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră.

Enclava "Kaliningrad este avanpostul nostru cel mai proeminent de la graniţa noastră vestică, baza principală a Flotei noastre de la Marea Baltică, pe care ţările NATO o înconjoară din toate părţile", a afirmat el.

"Aceasta este o zona speciala şi trebuie consolidată în continuare componenta aviaţiei, crescând înzestrarea cu tehnologii militare moderne a forţelor armate", a spus Komoedov, adăugând că planul de desfăşurare a rachetelor "Iskander M" în Kaliningrad a fost invocat deja de Moscova în repetate rânduri.

Sistemele de rachete operativ-tactice "Iskander M" sunt capabile să lovească ţinte la o distanţă de 500 km. Sistemul este format din două tipuri de rachete, balistice şi de croazieră, fiind conceput pentru distrugerea lansatoarelor de rachete multiple ale inamicului, rachetelor antirachetă şi de apărare antiaeriană, avioanelor şi elicopterelor pe aeroporturi militare, posturilor de comandă şi infrastructurilor.

"Programul statului de înarmare are prevăzute deja mijloacele şi modalităţile de consolidare a Flotei din Marea Baltică; procesul este în curs de desfăşurare", a mai spus Komoedov, indicând că noua navă de desant "Aleksandr Gren" a trecut recent primele teste.

"Un al doilea Tilsit nu va exista; acolo ţarul Aleksandru recunoscuse cuceririle lui Napoleon şi încheiase cu el tratatul de la Tilsit. Dacă eşti încercuit înseamnă că trebuie să fii înarmat. Noi am transformat Tilsit în oraşul Sovieţk din regiunea Kaliningrad, un bastion rusesc", a afirmat amiralul Komoedov.

Preşedintele Comisiei de Apărare din Dumă declarase anterior că Rusia va lua măsuri ca reacţie la crearea a patru noi batalioane NATO în statele baltice şi în Polonia şi la instalarea în România şi Polonia a unor elemente ale sistemului antirachetă american.

Mass-media occidentale au relatat săptămâna aceasta că Rusia ar putea instala sisteme de rachete "Iskander M", capabile să poarte focoase nucleare, în regiunea Kaliningrad, ca reacţie la intensificarea activităţii NATO, aminteşte Interfax.

Comentând aceste informaţii, unul din adjuncţii preşedintelui Comisiei de Apărare din Dumă, Andrei Krasov, a declarat joi pentru Interfax că Rusia ar putea amplasa sisteme de rachete "Iskander M" în Kaliningrad, dar care să fie echipate cu focoase convenţionale, nu neapărat nucleare.

Întrebat dacă sunt necesare rachete cu focoase nucleare în Kaliningrad şi Crimeea, Krasov a răspuns:"Nu, nu este nevoie. Aceasta este o alta încercare de a demoniza Rusia. Noi şi fără arme nucleare, doar cu arme convenţionale, putem face faţă inamicului".

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, declarase anterior că pentru a contracara creşterea capacităţilor NATO la frontierele ruse, Moscova va crea două noi divizii în districtul său militar Vest - graniţa sa de vest - şi una la frontiera de sud a Federaţiei Ruse.

×
x close