Una dintre cele mai rare feline sălbatice din lume nu mai este clasificată ca fiind pe cale de dispariție. Este vorba despre râsul iberic, potrivit unui raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
IUCN, care clasifică speciile în funcție de nivelul de risc cu care se confruntă a schimbat poziția râsului iberic de la „pe cale de dispariție” la „vulnerabil”, scrie BBC. Decizia a fost anunțată joi.
Experții au constatat o creștere a numărului de animale
Populația de râși iberici a crescut de la 62 de indivizi maturi în 2001 la 648 în 2022. În prezent, râșii tineri și cei maturi formează o populație estimată la peste 2.000 de animale, raportează IUCN.
Specia de pisică sălbatică trăiește în Spania și Portugalia, iar creșterea se datorează în mare măsură eforturilor de conservare. Experţii în faună sălbatică au descris recuperarea populaţiei de râs iberic drept un eveniment fără precedent în rândul felinelor.
Experții au dus în zonă numeroși iepuri, prada preferată a râsului iberic, și au plantat vegetația necesară felinei pentru a se ascunde.
Râsul iberic trăieşte în zone izolate din Spania şi Portugalia
Deşi împărtăşeşte ochii galbeni şi coada scurtă şi neagră cu alte specii de râs, animal numit şi linx, râsul iberic este mai mic şi are o „barbă” neagră.
Francisco Javier Salcedo Ortiz, un coordonator responsabil de conducerea acțiunii de conservare, a descris-o ca fiind „cea mai reușită acțiune de recuperare a unei specii de feline realizată vreodată prin conservare”.
Suprafața pe care o ocupă specia este acum mult mai mare, conform IUCN, trecând de la 449 km pătrați în 2005 la 3.320 km pătrați în prezent.
Săptămâna viitoare, IUCN urmează să publice „Lista roşie” actualizată, ce serveşte drept barometru al biodiversităţii.