Guvernele europene au amânat publicarea anchetei condusă de Elveţia de pe data de 31 iulie spre finele lunii septembrie, de teama unor noi tensiuni între Rusia şi Georgia în luna august, la prima aniversare a invaziei Kremlinului.
?Nimeni nu vrea să facă ceva ce ar putea creşte temperatura în regiune în timpul acestei perioade sensibile. Regiunea caucaziană este destul de turbulentă. Anchetatorii au cerut mai mult timp şi, sincer , este un lucru convenabil când tensiunea este maximă, la un an de la conflict," declara un diplomat european.
Joe Biden, vicepreşedintele american, soseşte marţi în capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a arăta că America continuă să respingă pretenţiile Rusiei la o "sfere de influenţă" în fostele republici sovietice.
Diviziunile din interiorul guvernelor europene despre cum să se răspundă la invadarea Georgiei de către Rusia şi anexarea, de facto, a regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia ? sunt motivaţia raportului UE despre război.
Marea Britanie este mai puţin preocupată de cine a tras primul, când de principiul ocupării de către Rusia a două regiuni din teritoriul georgian.
Alte state, conduse de Germania, înclină spre afirmaţiile Rusiei că preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a tras primul şi a provocat conflictul.
Scurgeri de informaţii din variantele nefinalizate ale raportului arătau că acesta are la bază opinia Germaniei conform căreia Georgia a declanşat conflictul. Se arată că tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul georgian după ce forţele lui Saakaşvili au atacat Osetia de Sud.
Antena3.ro