Aceeaşi analiză va viza şi Bulgaria, care pe de altă parte, este de aşteptat să conteste, aşa cum a făcut şi în trecut, anumite pasaje din document, întârziind calendarul publicării. Surse comunitare au declarat pentru NewsIn că nu se aşteaptă ca Bucureştiul să aibă obiecţii privind criticile formulate în raport, deoarece noul guvern poate sublinia faptul că regresele au fost înregistrate în timpul guvernării Tăriceanu, chiar dacă ministrul este acelaşi.
Fiind un raport interimar, documentul nu va face recomandări cu privire la menţinerea sau închiderea mecanismului de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei.
La Bruxelles, în cercurile româneşti, se vehiculează ideea că Bucureştiul e mai avantajat politic decât Sofia, deoarece preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este din aceeaşi familie politică ? a popularilor europeni ? cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.
Unele gesturi politice contrazic această ipoteză, având în vedere îngheţarea fondurilor SAPARD şi creşterea numărului de cazuri de fraudă cu fonduri europene din România.
De asemenea, Barroso a avertizat deja guvernul Boc să redreseze "tendinţa negativă vizibilă în ultimele şase luni" în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, subliniind că mecanismul de cooperare şi verificare nu poate fi ridicat până când nu se obţin rezultate.
Antena3.ro