Raportul pune în discuţie lipsa de cooperare în cadrul anchetei a guvernelor austriac, italian, portughez, polonez şi britanic. În anchetă au fost implicate şi state ca Germania, Suedia, Spania, Cipru, Danemarca, Grecia, Irlanda şi România. De asemenea Turcia, Bosnia şi fosta republică iugoslavă a Macedoniei. Concluziile anchetei au determinat Human Rights Watch să ceară acestor guverne, inclusiv celui român, să ancheteze şi să sancţioneze aceste abuzuri.
Anchete europene
Ancheta Parlamentului European în cazul zborurilor şi centrelor de detenţie secrete ale CIA în Europa nu este singulară. În aproape toate ţările implicate în scandal au fost deschise astfel de investigaţii. Până acum, însă, nicio anchetă nu a stabilit în mod clar dacă unele guverne europene au colaborat sau nu cu CIA, pentru transportul şi deţinerea ilegală a unor prizonieri. În România, concluziile unei astfel de anchete parlamentare vor fi prezentate săptămâna viitoare.
Raportul preliminar al Parlamentului European cere celor 27 de state comunitare să deschidă şi să coopereze într-o anchetă comună şi independentă, dar nu le poate impune acest lucru. Totuşi, în câteva ţări direct vizate în scandalul CIA, autorităţile s-au sesizat. În Italia se aşteaptă decizia unui judecător, care trebuie să stabilească dacă există sau nu suficiente probe pentru a-i pune sub acuzaţie a 26 de cetăţeni americani, majoritatea suspectaţi că sunt agenţi CIA.
În acelaşi dosar au fost interogaţi şi şase italieni pentru rolul jucat în răpirea unui cleric musulman. Acesta a fost eliberat săptămâna trecută dintr-o închisoare din Egipt şi intenţionează să-l dea în judecată pe fostul premier italian, Silvio Berlusconi, ca să-i ceară despăgubiri.
Anchetă şi în Germania. Un tribunal din Munchen a emis, luna trecută, un mandat de arestare pe numele a 13 presupuşi agenţi CIA, acuzaţi de răpirea lui Khaled al-Masri, un cetăţean geman de origine libaneză. Masri a stat cinci luni într-o închisoare din Afganistan şi susţine că a fost torturat.
Spaniolii încearcă să afle dacă suspecţii de terorism transportaţi de avioanele CIA, cu tranzitarea ţării lor, au fost deţinuţi ilegal şi torturaţi. În Portugalia, investigaţia a fost declanşată de un procuror independent, dar e abia la început.
România nu este criticată în raport
Senatorul Norica Nicolai, preşedintele Comisiei speciale de anchetă cu privire la presupusele centre de detenţie ale CIA, consideră că adoptarea în Parlamentul European (PE) a Raportului Fava nu va afecta ţara noastră în niciun fel. Norica Nicolai a declarat că investigaţiile făcute de comisia pe care o conduce exclud existenţa vreunui centru de detenţie al CIA pe teritoriul ţării noastre. 'Am investigat şi zborurile, iar acestea nu ne-au oferit elementele care să ne confirme că în avioane au existat persoane aflate în detenţie', a spus senatorul liberal (Rompres).
Totuşi, în ce priveşte România, Comisia de anchetă se declară îngrijorată de cele 21 de escale făcute de aparate de zbor ale CIA pe aeroporturi din România, folosite pentru transportul ilegal al suspecţilor de terorism. Potrivit raportului, nu se poate exclude posibilitatea ca serviciile secrete americane să fi operat clandestin în România. În text se mai afirmă însă că nu există nicio dovadă clară care să contrazică suspiciunile conform cărora un centru de detenţie secret ar funcţiona în România.
Organizaţia Amnesty International salută raportul, dar crede că este necesar ca raportul să fie votat de o majoritate largă, pentru ca mesajul său să ajungă în capitalele implicate.
Raport al PE asupra zborurilor CIA - rezumat (pdf)
Daciana Sârbu: {a}daciana_14feb{/a}, Adrian Cioroianu:{a}adrian_14feb{/a}, Marian Jean Marinescu:{a}marian_14feb{/a}.
Antena 3