Se apreciază că univestităţile înfloresc în China, Coreea, India şi Orientul Mijlociu, ceea ce prezintă o ameninţare la adresa supremaţiei instituţiilor occidentale.
Raportul arată că există ?relaţii speciale? între universităţţile americane şi britanice, dar ?creşterea nivelului de educaţie în afara celor două state a provocat tensiuni între acestea legate dacă relaţia specială va deveni competitivă sau de cooperare.?
Raportul a fost scris de un grup condus de Rick Trainor, preşedinte al Universtiăţilor din Marea Britanie şi John Sexton, preşedinte al New York University.
Autorii apreciază că ?studiile superioare au intrat într-o perioadă fără precedent de globalizare- universităţile occidentale deschid filiale în afară în timp ce atrag din ce în ce mai mulţi studenţi internaţionali în campusurile interne. În interiorul SUA şi UK, educaţia superioară a avut mereu o poziţie de prestigiu- chiar dacă există semne că aceasta este acum ameninţată. Globalizarea reprezintă cea mai recentă şi cea mai transformatoare arenă competitivă pentru statele noastre?.
Aproape un sfert din studenţii străini aleg SUA, comparativ cu 12 procente care vin în Marea Britanie.
Raportul arată că actuala formă de colaborare a ajuns într-un punct mort şi nu este clar cum s-ar putea adânci aceasta în actualul cadru. ?Există nevoia de a gândi radical- chiar şi fuziunile între instituţii americane şi britanice ar putea fi un scop.?
Raportul recomandă instituirea unor burse pentru a promova fluxul de studenţi peste Atlantic, şi pentru a atrage cei mai talentaţi studenţi străini.
Antena3.ro