Antena 3 CNN Externe Raport: Siria a utilizat “pe scară largă” armamentul cu submuniţie

Raport: Siria a utilizat “pe scară largă” armamentul cu submuniţie

Raport: Siria a utilizat “pe scară largă” armamentul cu submuniţie
Foto: Ap/Agerpres
05 Sep 2013   •   09:32
Un raport publicat de Coaliţia asupra armelor cu submuniţie arată că Guvernarea siriană a lui Bashar al-Assad foloseşte "pe scara largă" arme cu submuniţie, de la jumătatea lui 2012, relatează AFP.

Raportul oferă o vedere de ansamblu a implementării Convenţiei cu privire la armamentul cu submuniţie adoptată în 2008 şi intrată în vigoare în 2010 şi "detaliază utilizarea masivă a armamentului cu submuniţie de către guvernul sirian în cursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2012 şi a primi jumătăţi a lui 2013", indică experţii.

Folosirea de către Siria, stat nesemnatar, a unor mari cantităţi din acest tip de arme a provocat "numeroase victime civile", cel puţin 165, din cele 190 de victime clar identificate în lume.

Potrivit raportului, este "probabil" ca arme cu submuniţie egiptene şi ruseşti, utilizate de Siria, să fi fost transferata în trecut şi nu în cursul conflictului recent.

"Utilizarea masivă a armelor cu submuniţie de către Siria a cauzat victime civile inutile, însă condamnarea generală a utilizării acestor arme interzise arată că stigmatizarea armelor cu submuniţie este puternică", a declarat Mary Wareham de la ONG-ul Human Right Watch.

Convenţia privind armamentul cu submuniţie, semnată de 112 state, interzice complet utilizarea, producerea, transferul şi stocarea acestor arme.

Douăzeci şi şapte de state, în special în Asia şi Europa, continuă să producă acest tip de arme sau îşi rezervă dreptul de a le produce pe viitor. Printre statele producătoarese numără Statele Unite, Israel şi Rusia.

În timpul utilizării acestor arme, un container (bombă, obuz, rachetă) ce transportă sute de mini-bombe, lansate pe cale aeriană sau terestră (tun, lansator de rachete, vehicule de luptă), dispersează submuniţiile pe un perimetru vast şi explodează, în principiu, la impact.

 
 

×
Subiecte în articol: Siria
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close