Antena 3 CNN Externe Raport: Rachetele Hezbollah pot lovi oraşele israeliene

Raport: Rachetele Hezbollah pot lovi oraşele israeliene

Raport: Rachetele Hezbollah pot lovi oraşele israeliene
11 Noi 2009   •   09:32

Grupul libanez Hezbollah şi-a extins în mod semnigficativ capacitatea de a ataca Israel cu rachete care pot ajunge acum în cele mai mari oraşe evreieşti şi posedă zeci de mii de proiectile, declara şeful armatei israeliene.
Generalul Gabi Ashkenazi a făcut prima declaraţie despre capacitatea grupului de gherilă de când Israel a capturat un vas ce transporta arme care ar fi fost destinate acestei mişcări.
Ashkenazi a subliniat că operaţiunea a avut un efect mic în oprirea a ceea ce Israel spune că este o acumulare masivă de armament a grupării sprijinită de Iran.
Un oficial israelian arăta că Ashkenazi a declarat parlamentarilor că unele rachete pot ajunge până la 325 kilometri. Aceasta ar însemna că Ierusalim şi Tel Aviv s-ar afla în raza de acţiune, ca şi reactorul nuclar din deşertul sudic.
Ashkenazi a fost audiat de comisia parlamentară pentru afaceri externe şi apărare. Unul din participanţii la întâlnire arăta că Ashkenazi a comunicat că Israel va considera guvernul libanez pentru orice atac al Hezbollah.
Deşi nu a existat or reacţie la aceste afirmaţii, anterior liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-a lăudat că grupul poate lovi acum orice oraş israelian.
În timpul războiului din 2006, Hezbollah a tras aproape 4000 de rachete Katyusha spre Israel, unele ajungând şi la 90 de kilometri.

Israel a efectuat raiduri aeriene, pe mare şi terestre în urma cărora 1200 de oameni au murit în Liban şi 159 în Israel. Războiul s-a încheiat cu o rezoluţie ONU ce interzice Hezbollah şi alte grupări, precum şi armament la sud de Litani.
Oficialii israelieni susţin că Hezbollah şi-a triplat acum stocul pe care îl avea anterior de război, la peste 40.000 de rachete. Săptămâna trecută Israel a capturat o navă ce transporta sute de tone de arme iraniene ce erau destinate Hezbollah.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hezbollah armata israeliana
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close