Forţele de poliţie din Marea Britanie au arestat unele persoane doar pentru a le adăuga la controversata bază de date ADN, ca urmare a unei legislaţii foarte permisive, apreciază o organizaţie guvernamentală independentă ce de supraveghere a geneticii.
Astfel, Comisia de Genetică Umană susţine că există puţine dovezi că baza de date ADN, cea mai mare din lume cu cele peste cinci milioane intrări, ar fi de folos în rezolvarea infracţiunilor.
În raportul său ce examinează activitatea pe doi ani, comisia concluzionează că permisiunea ca poliţia să preia ADN-ul oricui arestat în baza de date aduce daune prezumţiei de nevinovăţie.
Raportul a obţinut mărturia unui ofiţer de poliţie, care a declarat că este o "normă" ca ofiţerii să aresteze unele persoane pentru a obţine profilul ADN.
Comisia cere o dezbatere pentru felul în care se iau mostrele de ADN şi se adaugă la baza de date ce are profilul a circa cinci milioane de persoane.
Se mai cere şi crearea unui organism care să supravegheze baza de date.
În plus se remarcă că există "dovezi concrete foarte puţine" despre utilitatea bazei de date în anchete. De asemenea efectul disproporţionat asupra unor grupuri, tinerii negri fiind suprareprezenţi. Peste trei sferturi dintre cei între 18-35 de ani fiind incluşi în baza de date.
Profesorul Jonathan Montgomery, şeful Comisiei, nota că acesta a evoluat de la o bază de date a infractorilor la una a suspecţilor fără nici o fundaţie legală sau control.
Antena3.ro