Antena 3 CNN Externe Raport: Lumea are doar zece ani pentru a controla încălzirea globală

Raport: Lumea are doar zece ani pentru a controla încălzirea globală

Raport: Lumea are doar zece ani pentru a controla încălzirea globală
16 Noi 2009   •   16:35

În primul studiu de acest fel, specialiştii de la institutul de meteorologie al Marii Britanii, Met Office, au calculat câtă poluare îşi poate permite lumea până la finele secolului pentru a păstra totuşi creşterea temperaturii în limite de siguranţă.
Au fost create o serie de scenarii iar cel mai probabil rezultat a fost că dioxidul de carbon de la fabrici şi maşini are vârful între 2010 -2020 şi apoi ajunge la zero spre 2100.
În cel mai rău scenariu, emisiile ar trebui să ajungă la zero până în 2050 pentru a mai avea o şansă de a menţine creşterea temperaturii sub 2C. Aceasta ar însemna folosirea geo-ingineriei, precum copacii artificiali, pentru a lua dioxidul de carbon din atmosferă.
Cercetarea este finanţată de Comisia Europeană şi condusă de Met Office în fruntea a 66 de instituţii din lume.
Cercetarea a dezvoltat cinci modele climatice privind câtg gaz cu efect de seră poate fi produs de om, dar şi de plante, înaintea ca nivelul de concentraţie de CO2 să crească temperaturile cu peste 2C.
Concentraţia maximă de de echivalent dioxid de carbon-CO2e în atmosferă nu poate trece de 450 părţi per milion, iar acum este aproape de 400.
Paul van der Linden, directorul proiectului, aprecia că este greu să se menţină creşterea temperaturii în limite sigure.

"Pentru a limita creşterea globală a temperaturii sub 2C, presunpune că emisiile de CO2 în atmosferă la sfârşitul secolul trebuie să ajungă la zero,"arăta acesta.
Proiectul a mai prezis că o medie de creştere de 2C în Europa ar însemna că în unele zone temperatura ar creşte şi cu 4C. Au fost prezise vânturi puternice, incendii, valuri de căldură şi inundaţii. De asemenea, bolile la animale se vor extinde, iar în multe regiuni vor dispărea culturile tradiţionale.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close