Antena 3 CNN Externe Raport îngrijorător. Trei state care deţin ARMA ATOMICĂ îşi sporesc arsenalul nuclear. Marile puteri mondiale, reticente în a-şi abandona arsenalul

Raport îngrijorător. Trei state care deţin ARMA ATOMICĂ îşi sporesc arsenalul nuclear. Marile puteri mondiale, reticente în a-şi abandona arsenalul

1 minut de citit Publicat la 11:47 03 Iun 2013 Modificat la 11:47 03 Iun 2013
Raport îngrijorător. Trei state care deţin ARMA ATOMICĂ îşi sporesc arsenalul nuclear. Marile puteri mondiale, reticente în a-şi abandona arsenalul
Foto: nuclearweaponarchive.org
Trei state care deţin arma atomică, şi anume China, India şi Pakistanul, îşi sporesc arsenalul nuclear, iar alte cinci îl reduc sau îl menţin, informează un raport al Institutului Internaţional de Cercetare asupra Păcii (SIPRI), prezentat de AFP.

China are în prezent 250 de focoase nucleare, faţă de 240 în 2012, Pakistanul are 100-120 faţă de 90-110, iar India 90-110 faţă de 80-100, se arată în raport.

Această cursă a înarmării este îngrijorătoare, mai ales în contextul în care pacea în Asia este "fragilă" având în vedere "tensiunile în creştere începând din 2008" între India şi Pakistan, între cele două Corei sau între China şi Japonia.

Statele care îşi reduc arsenalul nuclear sunt Rusia (8.500 de focoase în prezent), StateleUnite (7.700), Franţa (300 de focoase), Marea Britanie (225) şi Israelul (80) păstrează acelaşi nivel.

Scăderea cantitativă a armamentului nu este sinonimă cu reducerea ameninţării nucleare, se mai arată în document.

"Există puţine lucruri care să ne insufle speranţa că ţările care deţin arma nucleară au în mod sincer voinţa să îşi abandoneze arsenalul. Programele de modernizare pe termen lung aflate în curs în aceste state arată că armele nucleare sunt în continuare o marcă a statutului internaţional şi puterii", a precizat coordonatorul cercetării în domeniul nuclear din cadrul SIPRI, Shannon Kile.

În ceea ce priveşte armele chimice şi biologice, reducerea stocurilor în vederea căreia militează SIPRI a avansat doar lent. Americanii şi ruşii nu şi-au distrus toate armele chimice în 2012, contrar promisiunilor, iar Siria s-a declarat pregătită să le utilizeze în caz de atac străin.

În plus, "numărul militarilor din cadrul misiunilor de menţinere a păcii mobilizaţi în lume a scăzut cu peste 10% în 2012, în contextul începerii retragerii forţelor internaţionale în Afganistan".

Cheltuielile la nivel mondial cu armamentul au fost reduse în 2012 pentru prima dată din 1998 încoace, cu 0,5%,. China a "detronat" Marea Britanie de pe locul cinci ca exportator mondial de armament, clasându-se după Statele Unite, Rusia, Germania şi Franţa.

 

×
x close