Antena 3 CNN Externe Raport: Închisori plutitoare pentru suspecţii Al-Qaida, operate de C.I.A.

Raport: Închisori plutitoare pentru suspecţii Al-Qaida, operate de C.I.A.

Raport: Închisori plutitoare pentru suspecţii Al-Qaida, operate de C.I.A.
02 Iun 2008   •   13:28

Statele Unite operează ?închisori plutitoare?, unde sunt încarceraţi suspecţii de terorism. Acuzaţiile au fost lansate de o organizaţie pentru drepturile omului, care susţine că a strâns informaţii în acest sens de la surse din cadrul armatei americane, de la oficiali din cadrul Consiliului Europei, dar şi de la unii prizonieri.

Potrivit organizaţiei, Statele Unite ar fi utilizat 17 nave în calitate de închisori plutitoare, încă de acum 7 ani. Deţinuţii erau interogaţi la bordul acestor nave şi apoi transferaţi în alte locaţii neidentificate. Organizaţia pentru drepturile omului se pregăteşte să dea publicităţii un raport despre aceste nave închisoare şi locaţiile unde au staţionat. Asociaţia a cerut administraţiei americane să dezvăluie atât numele suspecţilor deţinuţi pe aceste nave, cât şi locul în care sunt ţinuţi. Documentul a fost întocmit în contextul unor dezbateri tot mai aprinse referitoare la detenţia suspecţilor de terorism în lipsa unui proces.

Conform raportului, Statele Unite ar fi operat peste 200 de noi cazuri de extrădare începând cu anul 2006, când preşedintele Bush a anunţat că aceste practici s-au încheiat.

Informaţii despre navele închisoare au fost puse la dispoziţia activiştilor de surse din cadrul armatei americane, Consiliului Europei, dar şi în urma mărturiilor unor prizonieri. Acuzaţiile au fost făcute public la mai bine de trei ani de la dezvăluirile conform cărora CIA operează mai multe închisori secrete pe teritoriul unor state europene. Agenţia americană ar fi folosit aeroporturi europene pentru a transfera suspecţi Al-Qaida. Printre statele acuzate că au permis astfel de practici se numără şi România.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close