Apa potabilă ar putea deveni una dintre resursele strategice ale omenirii în următorii ani, dacă efectele încălzirii globale nu vor fi combătute cu eficienţă. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât specialişti citaţi de cotidianul britanic arată că omenirea are doar 50% şanse de a reduce efectul de seră prin scăderea emisiilor poluante cu 3% până în 2015.
Un obiectiv improbabil, câtă vreme marile state industriale ale lumii nu au luat măsuri clare pentru atingerea unui astfel de obiectiv. Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că o creştere a temperaturii medii globale cu mai mult de două grade Celsius în următorii 50 de ani ar putea duce la conflicte globale pentru hrană şi apă potabilă, dar şi la apariţia unor epidemii de boli tropicale, ca malaria.
Efectul de seră ar putea provoca o creştere a nivelului oceanului planetar, care va duce, printre altele, la inundarea multor zone de coastă locuite. Potrivit cercetătorilor, încălzirea globală şi dezastrele naturale vor provoca migraţii masive ale populaţiei. Mai mult, aproape o treime dintre speciile de animale şi plante vor dispărea.
Antena 3