Antena 3 CNN Externe Raport dur: Irakul riscă să ajungă în colaps

Raport dur: Irakul riscă să ajungă în colaps

Raport dur: Irakul riscă să ajungă în colaps
17 Mai 2007   •   18:03

Institutul Regal pentru afaceri Internaţionale din Marea Britanie a publicat un raport apocaliptic privind Irakul. Potrivit raportului, ţara riscă să ajungă în colaps. Irakul riscă să fie supus unei fragmentări, dat fiind că se confruntă cu mai multe războaie civile locale. Mai mult, în multe regiuni ale ţării, Guvernul nu mai deţine practic, nici un control. Englezii avertizează, în raportul extrem de dur, că Irakul nu este pradă unui singur război. Numeroasele războaie civile locale şi violenţele comise de insurgenţi, în care sunt implicate mai multe comunităţi şi organizaţii care se luptă pentru putere, ar trebui să determine Marea Britanie şi Statele Unite să schimbe strategia.

De asemenea, Londra şi Washingtonul ar trebui să consulte mai intens statele vecine Irakului, pentru planuri de ieşire din colaps, mult mai eficiente. Însă, pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Londra susţine că situaţia nu este chiar atât de gravă în Irak, pentru că majoritatea atacurilor comise de insurgenţi rămân concentrate doar în patru dintre cele 18 provincii, în care trăiesc mai puţin de 40% dintre irakieni. Nu este pentru prima dată când Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale, o instituţie de prestigiu cu sediul la Londra, critică strategiile, americană şi britanică, din Irak.

Raportul, realizat de Gareth Stansfield, un expert în Orientul Mijlociu, avertizează şi asupra influenţei statelor vecine în politica din Irak. Experţii Institutului afirmă că Iranul, Arabia Saudită şi Turcia au motive "să vadă cum instabilităţile în acest teritoriu continuă şi fiecare utilizează diferite metode pentru a influenţa intensificarea lor".

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close