Antena 3 CNN Externe Raport Comisia Europeană: După aderare, românii nu au ?invadat? Occidentul, spre surpriza unor state

Raport Comisia Europeană: După aderare, românii nu au ?invadat? Occidentul, spre surpriza unor state

1 minut de citit Publicat la 02:43 18 Noi 2008 Modificat la 02:43 18 Noi 2008
Raport Comisia Europeană: După aderare, românii nu au ?invadat? Occidentul, spre surpriza unor state
Înainte de integrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, se crease o adevărată isterie de masă la nivelul Occidentul ce viza posibilii viitori emigranţi români. Italia, Franţa şi Anglia erau asaltate de analize ce arătau că ţarile respective se vor umple de şomeri odată ce est-europenii în cauză vor începe să circule liber prin Vest şi nu vor mai pleca. Majoritatea ţărilor au adoptat măsuri restrictive privind piaţa muncii şi libera circulaţie, unele în contradicţie cu reglementările UE.
Un raport ce va fi prezentat marţi Comisie Europene vine să arate că lucrurile nu au stat deloc astfel. Numărul românilor şi bulgarilor care au emigrat în Uniunea Europeană după aderarea ţărilor lor a fost mai mic decât aşteptările. Oricum, chiar şi cu acest raport, 15 ţări din UE încă practică restricţii pe piaţa muncii locală ce îi vizează tocmai pe români şi bulgari.
Potrivit estimărilor, circa 1,6 milioane de bulgari şi români erau instalaţi la sfârşitul anului 2007 în celelalte 25 de ţări UE. Cu trei ani înainte de integrare, numărul lor era deja de 690.000, ceea ce înseamnă că 230.000 de bulgari şi români pe an s-au mutat în altă ţară europeană. Jumătate dintre ei s-au dus în Spania, iar un sfert în Italia. Oricum numărul acestor imigranţi reprezintă un procent infim din populaţia străină din UE, se arată în raportul Comisarului european pentru muncă şi afaceri sociale, Vladimir Spidla.
Astfel, ţările membre UE nu au fost invadate de români, iar venirea lor nu a afectat nici veniturile şi nici locurile de muncă ale celor care deja lucrau în ţările respective, precum nici sistemele de asigurare sociala si pensiile, se arata in raport.
Drept urmare ar putea fi recomandată ridicarea restricţiilor din statele membre anterior programului stabilit, de statele în cauză.
Antena3.ro

×
x close