Antena 3 CNN Externe Raport: Biocombustibilul afectează producţia agricolă în statele emergente

Raport: Biocombustibilul afectează producţia agricolă în statele emergente

1 minut de citit Publicat la 14:05 16 Feb 2010 Modificat la 14:05 16 Feb 2010
Raport: Biocombustibilul afectează producţia agricolă în statele emergente
Ţinta de 10% pentru biocombustibil a Uniunii Europene conduce milioane de persoane spre foamete şi la creşterea preţului alimentelor, arată un raport.
Companiile au europene au scos milioane de hectare de teren din producţia de alimente din Africa, American centrală şi Asia pentru a cultiva plante pentru biocombustibil, scrie raportul ActionAid, care subliniază că până la 100 milioane de persoane ar putea fi înfometate.
Organizaţia pune problema pe decizia din 2008 a statelor UE de a obţine 10% din combustibilul pentru transport din plante până în 2020, ceea ce este dezastruos pentru statele sărace.
Ţările emergente trebuie să cultive aproape două treimi din culturile de trestie de zahăr, palmier sau jatropha necesare pentru biocombustibil.
"Pentru a îndeplini ţinta UE, pământul total necesar în statele emergente ar putea ajunge la 17,5 milioane de hectare, peste jumătate din suprafaţa Italiei. De asemenea, va fi necesar teren şi în statele dezvoltate, mutând culturile pentru alimentaţie şi hrana animalelor în noi zone," arată raportul.
Biocombustibilul se estimează că este responsabil pentru 20-30% din creşterea preţului la alimente din 2008, când 125 milioane de tone de cereale au fost deturnate spre producţia de biocombustibil.
Raportul consideră creşterea masivă a acestor culturi se datorează subvenţiilor masive. Industria biocombustibilului a primit 4.4 miliarde euro în subvenţii şi scutiri de taxe, sumă ce ar ajunge la 13.7 miliarde euro dacă se respectă obiectivele UE.
"Biocombustibili duc la o tragedie umană globală. Preţurile la alimente au crescut deja masiv. Iar tendinţa doar se va accelera," arăta autorul raportului Tim Rice. El sublinia în plus că biocombistibilul nu reprezintă un răspuns la schimbarea climatică.
"Majoritatea biocombustibililor sunt mai dăunătorii decât combustibilul fosil pe care îl înlocuiesc. Plantaţiile la scară largă pot creşte emisiile de dioxic, fie prin despăduriri sau ararea unor zone bogate în carbon, fie prin mutarea unor culturi agricole în aceste zone.

Antena3.ro

×
x close