Balenele şi delifinii ar trebui să primească "drepturi umane" la viaţă şi libertate datorită dovezilor din ce în ce mai mult despre inteligenţa lor, arată un grup de ecologişti şi experţi în filozofie, legislaţie şi etică.
Japonia, Norvegia şi Islanda, principalele state care vânează balene, se opun argumentelor ce ar putea duce la interziceare vânatului sau ar menţine mamiferele în parcuri marine.
Acestea susţin că nu există nicio dovadă reală că ar fi mai inteligente decât vacile sau porcii, de exemplu.
Participanţii la o conferinţă la Universitatea Helsinki arătau că un număr crescând de studii arată că mamiferele marine au o conştiinţă asemănător umană, capacitatea de a comunica şi a organiza societăţi complexe.
"Afirmăm că toate cetaceele au dreptul la viaţă, libertate şi bunăstare," se arată într-o declaraţie după o întâlnire de două zile a Societăţii de Conservare a Balenelor şi Delfinilor(WDCS).
Thomas White, director al Centrului pentru Etică şi Afaceri la Loyola Marymount University din California, arăta că delfinii se pot recunoaşte în oglindă, o abilitate rară la mamifere pe care oamenii o dobândesc la 18 luni.
"Vânarea balenelor este inacceptabilă. Au un simţ de sine despre care doar pe oameni îi credeam capabili."
De asemenea, Hal Whitehead, profesor de biologie la Universiattea Dalhousie din Canada, sublinia că există dovezi crescânde că balenele au o cultură specific umană.
Statele din Comisia Internaţională pentru Vânarea Balenelor vor dezbate, luna următoare, o propunere de a adopta un vânat limitat timp de 10 ani.
Antena3.ro