Antena 3 CNN Externe Raport asupra climei: Terra, în criză

Raport asupra climei: Terra, în criză

Raport asupra climei: Terra, în criză
02 Feb 2007   •   10:38

Grupul Interguvernamental asupra Evoluţiei Climatului susţine că activitatea umană a provocat grave dereglări ecosistemului planetar. Raportul de 21 de pagini susţine că schimbările înregistrate în ultimii ani în evoluţia climei se petrec în mod normal în perioada unui mileniu. Astfel, până la sfârşitul secolului, temperatura globală va creşte între 1,8 şi 4 grade celsius, ca efect al poluării. În plus, scenariul este alarmant susţinut de experţii reuniţi la paris spune că temperatura va creşte şi în următoarele secole. Efectele ar putea fi devastatoare pentru planetă, şi implicit, pentru omenire. Raportul susţine că încălzirea atmosferei va duce la intensificarea activităţii uraganelor.

Precipitaţiile vor fi tot mai frecvente la nivel planetar, iar inundaţiile, alunecările de teren vor fi de asemenea, tot mai prezente multe din zonele planetei. Căldura excesivă va provoca totodată dezgheţarea unei importante părţi din calota glaciară, ceea ce va duce la creştere nivelului mărilor şi a oceanelor. Raportul estimează că, până la sfârşitul secolului, apa din oceanele Terrei ar putea creşte cu o medie între 18 şi 59 de centimetri. La elaborarea documentului au participat 500 de experţi, care au vrut să dea un semnal de alarmă asupra impactului negativ al activităţii umane asupra mediului.

SUA ascund efectele încălzirii globale
Un grup de reflecţie american a oferit 10.000 de dolari unor oameni de ştiinţă şi economişti pentru a contesta raportul care urmează să fie publicat vineri la Paris de Grupul interguvernamental privind evoluţia climatului , scrie în ediţia sa de vineri cotidianul The Guardian.

The American Entreprise Institute, care este finanţat de gigantul petrolier ExxonMobil, le-a trimis scrisori unor cercetători din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi din alte ţări, oferindu-le bani în schimbul unor articole care să insiste asupra imperfecţiunilor concluziilor din raport, negociate punct cu punct luni de către 500 de delegaţi mandataţi de către guvernele a 130 de ţări.

În scrisorile sale, AEI reproşează faptul că Grupul interguvernamental ?se opune oricăror critici rezonabile şi discordante şi că trage concluzii sumare, care rezistă cu greu la o acţiune analitică'?. Prin urmare, institutul doreşte să strângă articole care denunţă raportul, susţine cotidianul britanic.

Kenneth Green, membru al AEI, a confirmat în paginile cotidianului trimiterea respectivelor scrisori în diferite colţuri ale lumii, răspunsurile urmând să fie publicate într-o revistă.

De altfel, Statele Unite care sunt responsabile de aproximativ un sfert din emisia mondială de gaze de seră, fiind pe primul loc în lume, înaintea Chinei, Rusiei şi Indiei sunt acuzate că au tăinuit şi cercetările anterioare legate de efectele încălzirii globale. Mai mult, americanii le-au tăiat şi finanţarea celor care se ocupă cu studierea fenomenului. Potrivit HotNews, Casa Albă este responsabilă de declanşarea unei campanii de îndepărtare a avertismentelor privind încălzirea globală. Mai mult, administraţia SUA s-a opus până şi controalelor obligatorii cu privire la emisiile de gaze.

Presiunile au atins cote exagerate aşa încât termeni precum ?încălzire globală? sau ?schimbare climatică? au fost interzişi în vocabularul personalului guvernamental.

În plus, în 2001, când cele mai multe ţări industrializate au semnat ?Protocolul de la Kyoto?, care impune limite ale emisiilor de gaze, George W. Bush a retras SUA din Protocol şi a refuzat să semneze un astfel de acord.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close