Iran are peste două tone de uraniu îmbogăţit, aprecia agenţia nucleară a ONU, într-un raport ce subliniază temerile Occidentului cu privire la capacitatea ţării de a produce arme nucleare.
Două tone de uraniu ar fu de ajuns pentru două focoase nucleare, deşi Iran susţine că nu doreşte să construiască bombe, ci are un scop pur civil.
SUA şi ceilalţi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU- Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa au susţinut un al patrulea set de sancţiuni contra Iranului pentru refuzul său de a opri îmbogăţirea uraniului.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică mai arăta că Siria continuă să pună împiedice un raport al agenţiei că o unitate distrusă în urmă cu trei ani de avioanele israeliene ar fi fost un reactor secret, menit a produse plutoniu.
"Siria nu a cooperat cu agenţia din iunie 2008" pe majoritatea aspectelor anchetei, arăta raportul AIEA despre Siria. Dar a remarcat că aceasta a admis experimente nucleare la scară mică.
Raportul Agenţiei arată că AIEA "rămâne preocupată pentru posibila existenţă în Iran a unor activităţi nucleare actuale sau trecute netransparente, ce implică organizaţii militare, inclusiv activităţi legate de dezvoltarea unei încărcături nucleare pentru o rachetă."
Despre îmbogăţire se arată că Iran ar avea 2.427 kilograme la o puritate de trei procente.
Aceasta înseamnă că livrarea în afara ţării a 1200 kilograme de uraniu, conform acordului atins de Teheran, Brazilia şi Turcia, ar lăsa acestui stat destul material pentru producerea unei bombe.
Raportul confirmă că Iran continuă un program separat de îmbogăţire a uraniului la o puritate de aproape 20 procente.
Pe de altă parte se arată că Iran a produs cel puţin 5,7 kilograme de uraniu puternic îmbogăţit, în timp ce un diplomat occidental arăta că această cantitate ar fi mai mare, deoarece la această cifră se ajunse la începutul lunii aprilie, iar munca de atunci a continuat într-un ritm de circa 100 de grame pe zi.
Raportul acesta este de aşteptat să consolideze şi mai mult opoziţia occidentală la propunerea de schimb de uraniu lansată de Teheran, Turcia şi Brazilia.
Antena3.ro