Antena 3 CNN Externe Rapoarte secrete: Soldaţii britanici au mers în Irak cu 5 gloanţe

Rapoarte secrete: Soldaţii britanici au mers în Irak cu 5 gloanţe

2 minute de citit Publicat la 10:41 23 Noi 2009 Modificat la 10:41 23 Noi 2009
Rapoarte secrete: Soldaţii britanici au mers în Irak cu 5 gloanţe
Erorile ce au contribuit la eşecul Londrei în Irak au fost dezvăluite în cele mai serioase şi incriminatorii scurgeri de informaţii de când a izbucnit conflictul.
Războiul din Irak şi invazia acestui stat de către trupele internaţionale sunt criticate de presa din Marea Britanie. Publicaţia Sunday Telegraph a obţinut sute de pagini de rapoarte guvernamentale care vorbesc despre ?lecţiile învăţate? din această experienţă.
Acestea includ transcrieri ale unor interviuri cu comandanţi ai armatei britanice care îşi exprimă frustrarea şi mânia faţă de miniştri şi parlamentari.
Astfel, se arată că fostul premier Tony Blair a înşelat parlamentarii şi publicul în 2002, când a pretinsă că obiectivul Londrei este ?dezarmatea şi nu schimbarea de regim? şi că nu au exista planificări ale unei acţiuni militare. De fapt, armata britanică planifica o invazie totală şi o schimbare de regim încă din februarie 2002.
Nevoia de a ascunde acest aspect de Parlament şi de toată lumea în general, cu excepţia ?unui foarte mic număr de oficiali a constrâns? procesul de planificare. Rezultatul a fost o operaţiune făcută ?în grabă? căreia ?i-au lipsit coerenţa şi resursele? ce au provocat ?un risc însemnat? pentru trupe şi eşecuri serioase în perioada post-belică, arată sursa ciudată.
Se subliniază că operaţiunile au fost atât de slab finanţate încât unii soldaţi au intrat în conflict cu doar cinci gloanţe fiecare. Alţii au trebuit să ajungă pe front cu avioane civile, luându-şi echipamentul ca bagaj de mână. Iar unii soldaţi s-au trezit cu armele confiscate de securiatea aeroportului.
Comandanţii militari relatau că sistemul radio al armatei ?avea tendinţa să se strice în jurul prânzului în fiecare zi din cauza căldurii?. Unul din ei descria livrările ca fiind oribile, arătând că un container plin de skiuri a ajuns, la un moment dat, în deşert.
Ministerul de Externe de la Londra a planificat situaţia postbelică pentru Irak încă din februarie 2003, cu trei săptămâni înainte de a începe războiul, se mai arată în rapoarte.
Planurile ?nu conţineau detalii despre ce se va întâmpla când va fi cucerit Bagdadul ?, ceea ce a provocat o pierdere mare din cauza pierderii oportunităţii, de care au profitat insurgenţii.
Documentele în cauză au apărut cu două zile înainte de începere audierilor despre Irak. Acestea constau în zeci de raportare post-operaţionale scrise de comandanţii militari sau create de serviciile de analiză.

Acestea mai arătau că forţele coaliţiei au fost prost echipate şi pregătite pentru a face faţă problemelor în primele 100 de zile de ocupaţie, ceea ce s-a dovedit a fi etapa definitorie a campaniei.
Documentele pun la îndoială declaraţii lui Blair în faţa parlamentului, când, la 16 iulie 2002, nega că s-ar pregăti o acţiune militară.
Antena3.ro

×
x close