"Pentru România este mai bine ca negocierile pentru bugetul UE pe următorii şapte ani să se facă cu implicarea Parlamentului European care susţine interesul cetăţenilor, şi nu al unor guverne care sunt acum la putere. (...) Am votat rezoluţia Parlamentului European care respinge acordul pe bugetul UE în forma actuală pentru că nu ţine cont de priorităţile pe care noi le-am susţinut: creştere economică, investiţii în cercetare, inovare, infrastructură şi tineret", a declarat, potrivit pesurse, Ramona Mănescu.
Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezoluţie votată în plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020, rezultată în urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din 7-8 februarie. Rezoluţia adoptată miercuri a fost pregătită de liderii grupurilor PPE (populari), Socialişti şi Democraţi, ALDE (liberali) şi Verzi (ecologişti), fiind adoptată cu votul favorabil a 506 eurodeputaţi, 151 voturi fiind împotrivă, iar 23 s-au abţinut.
Rezoluţia propusă de eurodeputaţii Reimer Boege (Grupul PPE, Germania) şi Ivailo Kalfin (Grupul SD, Bulgaria) cataloghează acordul asupra Cadrului Financiar Multianual (CFM) pentru perioada 2014-2020 stabilit în Consiliu, ca un simplu acord politic între şefii de stat şi de guvern.
Este pentru prima dată de la constituirea Comunităţii Europene, când Consiliul a propus o scădere a bugetului care se va aplica pentru 28 de state membre, în timp ce Tratatul de la Lisabona a sporit competenţele UE.
Potrivit bugetului adoptat iniţial în Consiliul European, României i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.