Antena 3 CNN Externe Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda, exhumate

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda, exhumate

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda, exhumate
de M.T.    |    08 Apr 2013   •   18:59

Rămăşiţele pământeşti ale poetului chilian Pablo Neruda au fost exhumate astăzi pentru a se afla cauzele morţii sale.

Laureat al premiului Nobel, Neruda ar fi murit din cauza unui cancer, în 1973. Apropiaţii poetului susţin însă că Pablo Neruda ar fi fost asasinat.

Medicii legişti chilieni au prelevat rămăşiţele pământeşti ale scriitorului, urmând să testeze ipoteza asasinatului.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Neruda, înmormântat lângă soţia sa într-o grădină din Isla Negra, reşedinţa de pe plajă a poetului, au fost exhumate pentru a se afla adevărata cauză a morţii sale.

Pablo Neruda a murit pe 11 septembrie 1973, la vârsta de 69 de ani, la mai puţin de două săptămâni după lovitura de stat care l-a adus la putere pe generalul Augusto Pinochet.

Potrivit familiei sale, poetul a încetat din viaţă din cauza unui cancer la prostată, iar de atunci aceasta a rămas varianta oficială.

Însă, în urmă cu doi ani, şoferul şi garda de corp a poetului, Manuel Araya, a povestit că doctorii i-au injectat lui Neruda o substanţă care a grăbit înrăutăţirea bolii.

Araya crede că regimul lui Pinochet a vrut să scape astfel de vocea puternică a unui posibil dizident, fiind cunoscut faptul că Neruda era un prieten apropiat al preşedintelui Salvador Allende, cel care a preferat să se sinucidă decât să se predea noului conducător.




×
Subiecte în articol: Chile ancheta medici legisti
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close