Întâlnirea, care are loc la Soci, pe malul Mării Negre, marchează prima vizită în Rusia a unui șef de stat NATO de când forțele Moscovei au invadat Ucraina.
Dialogul Putin - Erdogan vine, de asemenea, în contextul în care Rusia a bombardat portul ucrainean la Dunăre Izmail la primele ore ale zilei de luni. Ministerul ucrainean de Externe a susținut că, în urma atacului rusesc, drone Shahed au căzut și au explodat pe teritoriul României.
Informația a fost dezmințită prompt de Ministerul Apărării de la București.
Pe acest fundal tensionat, Turcia va încerca să obțină concesii referitoare la tranzitul comercial pe Marea Neagră, crede Radu Tudor.
"În primul rând, să ne așteptăm ca Recep Tayyip Erdogan să prezinte elementele de interes pentru stabilizarea și securizarea bazinului Mării Negre.
Rusia este cea care a declanșat un război. Rusia este cea care a transformat bazinul Mării Negre într-un teatru de confruntare. Rusia este responsabilă, în primul rând, pentru blocajul asupra navelor ucrainene cu cereale.
Turcia are tot interesul ca aceste nave ucrainiene cu cereale să tranziteze strâmtoarea Bosfor. E un interes economic, în primul rând.
Radu Tudor: "Rusia se joacă cu focul lângă frontierele NATO. Ucraina trebuie să primească sisteme antidronă și antirachetă"
În al doilea rând, Turcia cere Rusiei să nu pună în pericol resursele energetice ale unor state membre NATO, printre care Turcia și România, resurse care se află în bazinul Mării Negre.
Noi, statele aliate, avem resurse de peste 100 de miliarde de dolari în bazinul Mării Negre (...)
Rusia se joacă cu focul în jurul frontierelor NATO. Vladimir Putin foarte probabil își dorește un conflict cu Alianța Nord-Atlantică.
Noi suntem extrem de precauți și de reținuți.
În cele din urmă, pentru a putea evita astfel de incidente grave și pentru a nu ajunge la un moment de tensiune maximă între Rusia și NATO, va trebui să furnizăm Ucrainei sisteme de apărare antirachetă și antidronă, în așa fel încât aceste drone să nu mai lovească la câteva sute de metri de frontiera noastră și de frontiera NATO și să nu mai avem pericolul unui conflict militar între Rusia și NATO.
Deci, cred că cererea Ucrainei - să le dăm sisteme antiaeriene performante - trebuie rezolvată urgent", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.
Foto: explozie a unei drone rusești care - potrivit purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko - s-ar fi produs pe teritoriul românesc, 4 septembrie 2023