Antena 3 CNN Externe Radu Tudor despre tensiunea dintre NATO și Uniunea Europeană. "Franța se pare că uită lecțiile istoriei"

Radu Tudor despre tensiunea dintre NATO și Uniunea Europeană. "Franța se pare că uită lecțiile istoriei"

Avertisment dur al secretarului general al NATO. Jens Stoltenberg spune că Uniunea Europeană nu se poate apăra singură şi ar trebui să nu mai încerce să slăbească alianţa cu voinţa sa de autonomie. Şeful NATO mai adaugă că statele Uniunii contribuie cu doar 20% din cheltuielile de apărare ale NATO. Analistul militar Radu Tudor a comentat în direct la Antena 3 această situație.

o_1f00pvsul118cup04hf11fo18itb.jpg
de Georgiana Adam    |    05 Mar 2021   •   11:02

"Cea mai mare parte a membrilor Uniunii Europene sunt și membri NATO, dar dorințele de autonomie strategică pot fi înțelese și acceptate în sensul întăririi interoperabilității între armatele statelor membre UE și ale NATO, realizării unui cocept europan integrat în privința înzestrării. Sunt elemente benefice care rezultă din concepția europeană pentru apărare.

Pericolul cel mare este că țări europene precum Franța își imaginează că pot realiza securitatea Europei fără o prezență și o implicare serioasă a SUA, așa cum s-a întâmplat în ultimii 72 de ani. Franța se pare că uită lecțiile istoriei, uită zecile de mii de militari americani morți pe plajele Normandiei pentru eliberarea Franței și pentru eliberarea Europei.

Cine vorbește de autonomie strategică fără Statele Unite uită că prin implicarea SUA am reușit să eliminăm pentru totdeauna două mari pericole în continentul european liber. E vorba de nazism și de comunism. Chestiunile acestea dacă le rediscutăm în 2021 și revenim la abecedar, evident că s-ar putea să ne creeze dureri de cap, iar noi, aici, în Europa de Est, simțim mult mai bine ce înseamnă jocuri ascunse ale unor țări europene cu Rusia sau chiar cu China. Nu dorim asta! Dorim ca un lucru care funcționează perfect - și anume NATO - să funcționze în continuare cu încă 70 de ani de pace și de securitate pe continentul nostru.", a declarat  Radu Tudor într-o intervenție în direct la Antena 3.

×
Subiecte în articol: NATO
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close