Omul de rând a ajuns un lucru: pentru politician este un vot, pentru profesori este o statistică, iar pentru medicii din spitale, omul a ajuns să fie modalitatea prin care îşi poate rotunji veniturile.
V-aţi confruntat cu astfel de situaţii în spitalele de la noi. Scrieţi-ne poveştile pe adresa de mail [email protected]
Este un cerc vicios sumbru, iar cetăţeanul acestei ţări este prins ca înt-un laţ. Cotidianul britanic The Independent a realizat un reportaj despre mita şi corupţia care sufocă sistemul medical din România.
Britanicii spun povestea doctorului Cătălin Cirstoveanu care conduce o secţie de cardiologie într-un spital de copii din Bucureşti. Cu toate că secţia este dotată cu aparatură de ultimă oră, niciun copil nu a fost tratat aici, timp de un an şi jumătate, de cand a fost deschisă. De ce? Pentru că personalul medical necesar nu s-a completat, deoarece directorul a interzis şpaga şi mita în spital.
Doctorul Cirstoveanu a demarat o adevarat cruciadă pe cont propriu pentru a salva viaţa copiilor, care se internează în spital. El a zburat la spitalele din Europa de Vest, pentru a duce copiii să fie trataţi şi salvaţi de catre doctori care nu pretind şpaga.
Asta a făcut şi recent, când un bebeluş de numai 13 zile avea nevoie de o intervenţie chirurghicală pe cord. Medicul a mers cu avionul în Italia, unde colegi de-ai săi l-au operat cu succes pe nou-născut.
Acest medic se lupta cu un cult al corupţiei din România, unde medicii cer bani de la părinţii copiilor pentru a le salva vieţile sugarilor. Este unul dintre motivele pentru care rata mortalităţii infantile din România este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene, mai scrie The Independent.
Unul din 100 de bebeluşi nu ajunge la vârsta de un an. Asta în timp ce medicii chirurgi care le-ar putea salva viaţa pot obţine chiar şi sute de euro pentru o operaţie, în timp ce anesteziştii cer o treime din această sumă, în funcţie de cât de "dotaţi" financiar sunt pacienţii.
România se confruntă cu un exod al medicilor. Mii de cadre medicale, deziluzionate de sistemul de sănătate au părăsit ţara. Numai în 2011 aproape 3000 de medici români au plecat să lucreze în Europa de Vest.