Antena 3 CNN Externe Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume, s-a întors cu bine pe Pământ

Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume, s-a întors cu bine pe Pământ

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:28 06 Iun 2024 Modificat la 18:28 06 Iun 2024
racheta starship
Racheta Starship, cea mai mare rachetă din lume, s-a întors cu bine pe Pământ

Nava spaţială Starship, aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX, a reuşit să amerizeze cu bine în apele Oceanului Indian, scrie BBC. A fost cel de-al patrulea zbor de încercare.

Aparatul spaţiul cu două etaje, format din vasul de croazieră spaţială Starship instalat pe racheta portantă Super Heavy, a fost conceput să fie mai ieftin dar şi mai puternic decât racheta Falcon 9, folosită de SpaceX pentru misiuni de alimentare şi schimbare a echipajelor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Sistemul Starship reprezintă viitorul acestei companii deţinute de Elon Musk.

Starship urmează să fie folosită şi de NASA în următorii ani pentru a-i readuce pe astronauţii americani pe Lună.

Fiecare sistem spaţial Starship testat până în prezent a depăşit obiectivele lansărilor anterioare şi apoi a eşuat, fie explodând, fie dezintegrându-se în atmosferă. 

Al patrulea zbor de încercare a avut drept principal obiectiv revenirea cu bine prin atmosfera terestră

Primul astfel de sistem spaţial lansat în aprilie 2023 a explodat la câteva minute după desprinderea de sol, la altitudinea de aproximativ 40 km. 

În cadrul celui de-al doilea zbor de încercare, ce a avut loc în luna noiembrie, Starship a ajuns în spaţiu pentru prima oară dar a explodat la puţin timp după aceea. 

În cel mai recent zbor de încercare, cel din luna martie, Starship a reuşit să ajungă în spaţiu şi apoi a reintrat în atmosfera terestră unde s-a dezintegrat.

„În pofida pierderii mai multor plăcuţe (din scutul termic n.r.) şi a unui flaps deteriorat, Starship a reuşit să amerizeze uşor în ocean!”, a scrie Elon Musk pe reţeaua de socializare X.

Racheta portantă Super Heavy s-a desprins de modulul de zbor spaţial Starship la 3 minute după lansare, după care a aterizat controlat în Golful Mexic.

Vasul de croazieră spaţială Starship şi-a pornit propulsia proprie pentru a ajunge în spaţiu şi pentru a traversa apoi globul în drum spre Oceanul Indian, unde a amerizat 70 de minute mai târziu.

„Principalul obiectiv al acestei misiuni este de a pătrunde cât mai adânc prin atmosferă în etapa de revenire din spaţiu, ideal prin expunere la nivelurile maxime de căldură”, scria Elon Musk pe X sâmbătă.

×
x close