Antena 3 CNN Externe VIDEO Racheta europeană Ariane 6 a fost lansată cu succes: „O zi istorică pentru ESA și pentru Europa”

VIDEO Racheta europeană Ariane 6 a fost lansată cu succes: „O zi istorică pentru ESA și pentru Europa”

racheta
Ariane 6 este un proiect european. Sursă foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2024   •   09:19

Racheta europeană Ariane 6 a fost lansată în zborul inaugural, marţi, de la baza spaţială franceză Kourou din Guyana Franceză.

Această rachetă are sarcina de a asigura accesul autonom al ţărilor europene în spaţiu.

Cu o întârziere de 1 oră din cauza unei probleme „minore”, rezolvată în cursul dimineţii, racheta de 56 de metri înălţime şi 540 de tone s-a desprins de sol la ora locală 16:00 (19:00 GMT) cu ajutorul celor două propulsoare auxiliare şi a motorului Vulcain de pe treapta principală.

Zborul său inaugural este programat să dureze 2 ore, 51 de minute şi 40 de secunde.

Noul lansator european a fost nevoit să aştepte 10 ani pentru lansarea sa inaugurală, după un proces de dezvoltare care s-a dovedit uneori dificil, fiind marcat de întârzieri şi probleme tehnice.

Lansatorul transportă capsula spaţială Nyx Bikini a Exploration Company şi sateliţii OOV-Cube de la RapidCubes şi Curium One de la Planetary Transportation Systems.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cu acest zbor inaugural, ESA îşi propune, de asemenea, să dea uitării criza care afectează în prezent sectorul lansatoarelor din Europa, care nu deţinea până în acest moment niciun mijloc de a trimite sateliţi în spaţiu.

Treapta superioară a rachetei a fost construită la fabrica ArianeGroup din Bremen, iar treapta principală a fost realizată în oraşul francez Les Mureaux, la nord-vest de Paris.

„Aceasta este o zi istorică pentru ESA și pentru Europa”, a salutat directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), Joseph Aschbacher. Acest succes marchează revenirea Europei la accesul autonom în spațiu, dar va fi considerat complet doar după ce etajul superior va fi căzut în atmosferă, așa cum era prevăzut, la aproape trei ore de la lansare.

Ariane 6 este succesoarea lansatorului Ariane 5, operaţional din 1996 până în vara anului 2023.

Racheta Ariane 6 este destinată lansării în spaţiu a sateliţilor pentru clienţi comerciali şi publici şi este considerabil mai ieftină comparativ cu predecesoarea sa.

Vorbind la centrul spaţial european din Kourou, directorul ESA pentru Transport Spaţial Toni Tolker-Nielsen a declarat că era „96% încrezător şi 4% profund îngrozit”.  „Am făcut tot ce trebuia să facem. Acum trebuie să lansăm”, a adăugat el.

Tolker-Nielson a declarat că următoarea rachetă care o va înlocui pe Ariane 6 va fi reutilizabilă, însă ESA intenţionează să utilizeze noul lansator cel puţin până la jumătatea anilor 2030.

×
Subiecte în articol: racheta spatiu Europa
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close