Antena 3 CNN Externe R. Moldova caută soluții să scape de șantajul cu gazul rusesc. Ședință de urgență la Chișinău, o variantă e naționalizarea Moldovagaz

R. Moldova caută soluții să scape de șantajul cu gazul rusesc. Ședință de urgență la Chișinău, o variantă e naționalizarea Moldovagaz

G.M.
4 minute de citit Publicat la 15:01 30 Dec 2024 Modificat la 15:06 30 Dec 2024
conducte de gaze cu steagul rusiei si al republicii moldova
Dorin Recean spune că Moldova „este pregătită să gestioneze orice situaţie apărută în urma deciziei Kremlinului”. FOTO: Profimedia Images

Este şedinţă de urgenţă la Chişinău după ce Gazprom a lăsat Transnistria fără gaz. Compania rusească a decis să suspende acordul de export cu țara vecină. Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, i-a solicitat ministrului justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, revizuirea legislaţiei în domeniul naţionalizării, în cadrul şedinţei de luni a guvernului de la Chişinău, relatează deschide.md. Președinta Maia Sandu a acuzat Kremlinul că folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația din R. Moldova, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a submina parcursul european.

Compania de gaz Moldovagaz este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom, Transnistria deţine circa 13% din acţiuni, iar Republica Moldova 35,6%, potrivit Reuters.

Moldovagaz transportă gaz rusesc în Transnistria, unde acesta este folosit pentru a genera electricitate ieftină care este revândută guvernului Moldovei.

"Noi o să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de şantaj. Doamna ministru Mihailov-Moraru vă rog, în următoarele trei săptămâni, să revizuim toată legislaţia cu privire la naţionalizare în aşa fel încât noi să putem să acţionăm acolo, unde, în mod special, avem active strategice şi care, apropo, au fost preluate prin forţă şi şantaj. Şi noi trebuie să recuperăm activele noastre", a declarat Dorin Recean în şedinţa de guvern.

Totodată, premierul a venit cu un răspuns către Partidul Socialiştilor care a solicitat recunoaşterea datoriilor faţă de Gazprom, chiar dacă acestea nu există.

"În politica moldovenească multe lucruri ciudate s-au întâmplat, dar cred că este pentru prima dată când avem politiceni care acuză propria ţară pentru problemele create din exterior. Este pentru prima dată când bufonii şi speculanţii politici ai Kremlinului, de aici, de la Chişinău, încearcă să pună presiune pe Guvern ca acesta să accepte să pună pe umerele cetăţenilor o datorie inexistentă de peste 700 milioane dolari. O fi fost cheltuiţi aceşti bani pe iahturi, vacanţe, dar nu au fost cheltuiţi de către cetăţenii R. Moldova", a spus Recean.

Unul din argumentele invocate de Gazprom pentru sistarea livrării gazelor în R. Moldova de la 1 ianuarie este o pretinsă datorie de peste 700 milioane dolari.

Naţionalizarea reprezintă trecerea, din proprietate particulară, în proprietatea statului a activelor unei companii sau ale unui domeniu de activitate, în baza unor argumente politice şi economice, notează deschide.md.

Transnistria a tăiat gazele către instituţii din Zona de Securitate

Autorităţile din regiunea separatistă transnistreană a Moldovei au întrerupt furnizarea de gaze către mai multe instituţii de stat din Zona de Securitate, inclusiv în şcoli, în contextul în care un acord care permite gazului rusesc să tranziteze Ucraina se încheie la sfârşitul anului, iar Moscova refuză să facă livrări pe rute alternative.

Potrivit NewsMaker, compania Tiraspoltransgaz a întrerupt sâmbătă furnizarea de gaze naturale către 12 instituţii publice din localităţile aflate în Zona de Securitate. Printre acestea se numără patru instituţii de învăţământ, o instituţie medicală şi două instituţii culturale, situate în raionul Dubăsari, municipiul Bender şi în proximitatea acestuia, adică la graniţa cu zonele controlate de guvernul de la Chişinău.

Totodată, furnizarea agentului termic a fost sistată în mai multe sedii publice din municipiul Bender, inclusiv pentru subdiviziunile teritoriale ale poliţiei şi procuraturii Republicii Moldova.

Întreruperea a fost impusă cu două zile înainte de expirarea acordului de tranzit dintre Ucraina şi Gazprom, în condiţiile în care Kievul a refuzat prelungirea, din cauza războiului. Sâmbătă, Gazprom a expediat către Moldovagaz – compania din Moldova pe care o controlează – o notificare în care informează că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, de la ora locală 7:00. Toate livrările de gaz de la Gazprom către Molova sunt direcţionate, conform unei înţelegeri din 2022, către regiunea transnistreană prorusă. Deşi ar exista rute alternative, concernul rus şi-a argumentat decizia prin neachitarea unei pretinse datorii a Moldovagaz, pe care Chişinăul nu o recunoaşte.

Rezultatele unui audit extern privind pretinsa datorie pe care ar fi acumulat-o Moldovagaz faţă de Gazprom pentru livrările de gaze - care, potrivit gigantului rus, se ridică la circa 800 milioane de dolari -, nu este confirmată prin documente oficiale. Prin urmare, Chişinăul a propus concernului rus doar 8,6 milioane de dolari din suma solicitată. Gazprom nu recunoaşte rezultatele auditului, iar Moldova contestă acuzaţiile de arierate pentru livrări anterioare de gaz şi acuză Rusia de destabilizarea ţării.

Rusia furnizează Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an, care este transportat prin Ucraina către Transnistria, unde termocentrala de la Cuciurgan produce energie electrică ieftină, care este vândută părţilor din Moldova controlate de guvernul de la Chişinău.

„Scopul real al Kremlinului aici este să destabilizeze Moldova şi să o arunce în haos”, a declarat fostul ministru al energiei Victor Parlicov pentru Radio Moldova. Parlicov a fost demis pentru că nu a reuşit să abordeze criza energetică după ce s-a întâlnit cu şeful Gazprom luna trecută.

Atât Chişinăul, cât şi Transnistria au impus stare de urgenţă economică, luând inclusiv măsuri de reducere a consumului de energie la orele de vârf.

Parlicov a respins afirmaţia Gazprom potrivit căreia Moldova a acumulat arierate de 709 milioane de dolari, afirmând că, începând din 2022, toate gazele livrate Moldovei au fost direcţionate direct către Transnistria separatistă. De atunci, ţara şi-a diversificat sursele şi şi-a asigurat aprovizionarea cu gaze din România şi din alte ţări.

Moldova a îndemnat Gazprom să ia în considerare alte rute pentru aprovizionarea ţării, în special prin conducta Turkstream din Turcia şi de acolo prin Bulgaria şi România, dar Gazprom a refuzat, condiţionând acceptul de plata datoriilor.

Expirarea acordului de tranzit pe care Gazprom îl avea cu Ucraina afectează şi exporturile de gaze ruseşti destinate Slovaciei, Austriei, Ungariei şi Italiei.

Premierul slovac Robert Fico, care s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin la Kremlin săptămâna trecută, a criticat Ucraina pentru refuzul de a prelungi acordul. Ministrul său de externe, Juraj Blanar, a respins duminică acuzaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski conform căreia Fico a deschis un „al doilea front, energetic”, împotriva Kievului.

 

×
x close