Antena 3 CNN Externe Rusia jubilează, după ce extrema dreaptă câștigă alegerile în Franța: „Liderii de stat aflaţi la putere suferă înfrângeri zdrobitoare”

Rusia jubilează, după ce extrema dreaptă câștigă alegerile în Franța: „Liderii de stat aflaţi la putere suferă înfrângeri zdrobitoare”

hepta_7916003
Președintele rus, Vladimir Putin. Foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   14:07

Kremlinul urmăreşte „foarte îndeaproape alegerile din Franţa”, a afirmat luni purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, la o zi după alegeri legislative anticipate marcate de clasarea pe primul loc a extremei drepte, considerată apropiată Rusiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Aşteptăm al doilea tur, însă preferinţele alegătorilor francezi sunt mai mult sau mai puţin clare pentru noi”, a adăugat Peskov, în condiţiile în care cea mai mare incertitudine planează asupra profilului pe care îl va avea viitoarea Adunare Naţională a Franţei.

Alţi responsabili ruşi au plasat rezultatele primului tur al alegerilor din Franţa în contextul mai larg al viitoarelor scrutine legislativ şi prezidenţial din Regatul Unit şi SUA, aliaţi-cheie ai Ucrainei.

„Săptămâna trecută, l-am văzut pe (Joe) Biden pierzând dezbaterea (în faţa lui Donald Trump). Iar acum partidul lui Macron a pierdut, clasându-se pe locul trei în legislative. Liderii de stat aflaţi la putere suferă înfrângeri zdrobitoare”, a estimat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Cetăţenii americani şi francezi „s-au pronunţat pentru dezvoltarea economiei lor şi pentru necesitatea de a găsi soluţii la probleme de securitate mondială”, a estimat Volodin.

Totodată, mai mulţi responsabili şi politologi ruşi au subliniat că nu se aşteaptă la o schimbare fundamentală în ceea ce priveşte sprijinul francez pentru Ucraina.

„Nu trebuie să ne aşteptăm la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Paris şi Moscova după legislative”, a estimat vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Vladimir Djabarov, citat de Parlamentskaia Gazeta.

„Nu trebuie exagerată importanţa partidului Adunarea Naţională şi a influenţei sale asupra politicii franceze”, a avertizat expertul Gheorghi Bovt la postul de radio rus BFM, cu referire la partidul de extremă dreapta clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, subliniind că preşedintele francez este cel care decide în politica externă.

„Liderii RN au anunţat deja că sprijinul francez pentru Ucraina nu va fi pus în discuţie”, a amintit el.

Preşedintele RN, Jordan Bardella, a dat asigurări că el va fi „extrem de vigilent” în faţa „tentativelor de ingerinţă ale Rusiei”, fixând totodată „linii roşii” pentru trimiterea de trupe la sol în Ucraina sau de „rachete cu rază de acţiune lungă sau de material militar”, care ar putea „lovi direct oraşele ruse”.

Emmanuel Macron este în favoarea utilizării de arme occidentale pentru „a neutraliza” ţinte militare în Rusia ce servesc pentru a ataca Ucraina. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Valea Oltului se închide timp de o lună, în timpul zilei
x close