Poziţia adoptată de Washington în reglementarea crizei din Ucraina indică faptul că Statele Unite ale Americii au stat la originea crizei care afectează în prezent această ţară, doar că la început au preferat să să rămână umbră, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.
"Faptul că SUA se află acum în prim-plan în ceea ce priveşte rezolvarea crizei arată că ele sunt cele care au iniţiat acest proces", a indicat locatarul de la Kremlin, într-o întâlnire cu presa marţi seara, după o reuniune a Consiliului economic superior eurasiatic, informează Agerpres.
"Într-o primă etapă, Statele Unite au preferat să rămână în umbră, iar interesele lor au coincis cu cele ale partenerilor europeni într-o anumită măsură, atunci când Uniunea Europeană a dorit să semneze un acord cu Ucraina în condiţii care erau, cred eu, defavorabile Kievului", a afirmat preşedintele rus, în finalul întrevederii avute cu preşedinţii Belarus şi Kazahstan, Aleksandr Lukaşenko şi Nursultan Nazarbaev.
Potrivit preşedintelui rus, fostul guvern ucrainean a încercat să se opune, dar comunitatea occidentală a pus în aplicare un alt scenariu, incluzând o lovitură de stat anticonstituţională şi uzurparea puterii prin forţă, fără să-şi facă griji cu privire la eventualele consecinţe.
În acelaşi context, liderul de la Kremlin a mai afirmat că un număr mare de ucraineni nu sunt de acord cu politica Occidentului în Ucraina, iar opiniile lor ar trebui luate în considerare.
Anterior, preşedintele rus a afirmat că în Ucraina nu există nici instructori ruşi, nici forţe speciale sau trupe şi a cerut Kievului să iniţieze un dialog pe plan intern şi să nu caute vinovaţi în afară.
Referitor la posibile măsuri de retorsiune la sancţiunile instituite de SUA şi UE împotriva Moscovei, Vladimir Putin a declarat că nu vede necesitatea unor contramăsuri în acest moment, dar a avertizat cu privire la posibilele consecinţe ale acestor acţiuni în privinţa prezenţei companiilor occidentale în domenii-cheie ale economiei ruse.
Marile oraşe din sud-estul Ucrainei, între care Doneţk, Harkov şi Lugansk se confruntă din luna martie cu o mobilizare fără precedent a susţinătorilor federalizării ţării şi contestă noile autorităţi proeuropene de la Kiev, cerând organizarea unor referendumuri cu privire la viitorul statut al regiunilor în care trăiesc.
Pe 15 aprilie, preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a lansat o "operaţiune antiteroristă" contra manifestanţilor implicând unităţi ale armatei regulate, sursa citată.