Ministerul Finanțelor din Belarus a declarat miercuri, 2 iunie, că a primit plata de la Moscova de 500 de milioane de dolari - a doua tranșă a unui pachet de finanțare de 1 miliard de dolari pe care cele două țări l-au convenit anul trecut, în momentul protestelor la nivel național declanșate de represiunea brutală a forțelor de ordine asupra oamenilor care au ieșit în stradă.
Cel mai recent pachet de finanțare de la Moscova, care a inclus și sprijin pentru banca de stat din Belarus pentru dezvoltare, a fost văzut ca o salvare financiară atunci când a fost convenit în septembrie anul trecut, transmite The Moscow Time.
Liderii UE au fost de acord săptămâna trecută să interzică companiei aeriene de stat din Belarus să funcționeze în spațiul aerian al UE și au cerut companiilor aeriene din UE să evite survolarea teritoriului Belarusului. Decizia face parte dintr-un șir de sancțiuni pe care UE îl administrează Belarusului după aterizarea forțată a unui zbor Ryanair și arestarea jurnalistului dizident Roman Protasevici.
Se pregătește o nouă rundă de sancțiuni mai dure, care ar putea viza industriile de export vitale ale țării: îngrășăminte, potasiu și energie. UE a importat anul trecut produse chimice din Belarus în valoare de 1,2 miliarde de euro și produse energetice în valoare de 1 miliard de euro.
De asemenea, UE s-a angajat să deblocheze un pachet de împrumuturi și subvenții de trei miliarde de euro către „viitorul Belarus democratic”, dacă Lukașenko renunță la guvernare.
Lukașenko s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin într-o demonstrație de sprijin în urma evenimentelor care au izolat și mai mult Belarusul pe scena mondială.
După alegerile de anul trecut, în care Lukașenko s-a declarat câștigător, mai multe țări occidentale au decis să o recunoască pe lidera opoziției, Svetlana Tihanovskaya, câștigătoarea legitimă a alegerilor și au întrerupt relațiile cu Lukașenko, care se află la putere din 1994.