Tunelul, cu o lungime de circa 103 kilometri, ar trece pe sub Strâmtoarea Bering, din regiunea Ciukotka, din Extremul Orient rus, şi până în statul american Alaska. Dacă va fi construit, tunelul va permite crearea unei legături feroviare între Londra şi New York. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a confirmat săptămâna trecută că Putin vrea să construiască un ?adevărat pod? între Rusia şi America, atunci când se va întâlni cu Bush, în staţiunea Soci de la Marea Neagră.
Costul lucrărilor este estimat la aproape 42 de miliarde de euro. Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea şi guvernator al regiunii ruse Ciukotka, a investit peste 100 de milioane de euro în cea mai mare lucrare de foraj din lume, dar a negat că aceasta ar avea vreo legătură cu proiectul de tunel.
Propunerile pentru construcţia unui asemenea tunel au fost aprobate de Ţarul Nicolae al II-lea, la începutul secolului XX, dar au fost abandonate în perioada sovietică. Oficiali de la Washington şi Moscova consideră aceste discuţii drept o oportunitate de a detensiona situaţia la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Bucureşti, în cursul căruia sunt aşteptate confruntări pe tema planului SUA de a amplasa sistemul de apărare antirachetă în estul Europei şi a eventualei aderări la Alianţa Nord-Atlantică a Ucrainei şi Georgiei.
Antena 3