Antena 3 CNN Externe Putin a folosit în Ucraina săgeți care ”sfâșie carnea” din Primul Război Mondial

Putin a folosit în Ucraina săgeți care ”sfâșie carnea” din Primul Război Mondial

Armata lui Vladimir Putin a folosit muniție din Primul Război Mondial în încercarea de a captura Bucha.

Azovstal
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    19 Apr 2022   •   21:07

La câteva săptămâni după ce armata rusă s-a retras din orașul ucrainean Bucha în urma unei ocupații de o lună în care au fost uciși sute de civili, localnicii au povestit despre  proiectilele utilizate în mod obișnuit în Primul Război Mondial și în Vietnam și rar întâlnite în conflictele moderne.

Cunoscute sub numele de fléchette, ele arată ca săgeți minuscule – iar designul lor poate sfărâma carnea umană.

Un rezident, Svitlana Chmut, a spus: „Dacă te uiți cu atenție la pământul din jurul casei mele, vei găsi mult mai multe dintre ele”.

În vârstă de 54 de ani, a povestit pentru The Washington Post că obuzul de artilerie rusă care transporta săgeți a explodat undeva deasupra curții ei cu câteva zile înainte ca rușii să se retragă pe 31 martie, umplând zona cu mii de arme periculoase.

Cu dimensiuni de trei centimetri lungime și o formă îngustă, fléchettele seamănă cu săgețile mici, care au o mare stabilitate aerodinamică.

O versiune a acestora a fost aruncată din avioane în Primul Război Mondial și folosită de SUA în războiul din Vietnam.

În anii șaptezeci, armele au stârnit îngrijorare în rândul organizațiilor internaționale. Cu toate acestea, deoarece abia au fost folosite după Vietnam, au evitat interdicțiile.

Despre utilizarea lor în războiul din Ucraina, Amnesty International a spus: „Nu ar trebui să fie niciodată folosite în zonele urbane civile”.

Doamna Chmut, vorbind despre oroarea în care a trecut orașul ei, și-a amintit: „Totul în jurul nostru ardea.

„Nu era aer curat și nu puteai vedea soarele”.

Luptele de la Bucha au dus la ceea ce era la acea vreme cea mai directă condamnare a acțiunilor Rusiei în Ucraina, liderii mondiali spunând că au fost comise crime de război.

Se știe că peste 360 de civili și-au pierdut viața în perioada petrecută acolo de trupele rusești, în timp ce aproximativ 260-280 au fost îngropați într-o groapă comună, potrivit viceprimarului Taras Shapravskyi.

În timp ce echipele de criminalistică caută dovezi că crimele de război au fost comise prin exhumarea gropii comune care conținea cadavrele civililor morți, atenția rușilor s-a îndreptat în altă parte.

Trupele lui Putin au capturat marți orașul ucrainean Kremmina, primul oraș confirmat că a fost luat de Moscova de la începutul „fazei a doua” a războiului.

La aproximativ 560 km sud-est de capitala Kiev, Kreminna avea o populație de peste 18.000 de locuitori înainte de a fi atacată „din toate părțile”, așa cum a descris Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Locuitorii evacuați din oraș au spus că nu pot ajunge la rude și prieteni acolo, în timp ce Moscova neagă că a vizat civili, potrivit Express.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close