"Într-adevăr, în viitorul apropiat, prietenii noştri americani planifică să devină exportatori net de gaze naturale. Este cu siguranţă bine pentru piaţa mondială şi pentru noi, în cele din urmă, şi aceasta este doar un plus. Cu toate acestea, pentru a lansa exporturile de gaze lichefiate din America de Nord în Europa, specialiştii aflaţi aici, experţi şi oameni de afaceri, înţeleg foarte bine că mai întâi trebuie creată infrastructura corespunzătoare pe ambele maluri ale Atlanticului", a declarat Putin, adăugând că transpunerea în practică a acestui proiect necesită investiţii majore şi foarte mult timp.
În plus, a remarcat liderul rus, preţul la gazele lichefiate în regiunea Asia-Pacific este de 1,6 ori mai mare decât cel din Europa.
Rusia intenţionează nu numai să-șşi consolideze poziţia de lider în furnizarea de resurse energetice, ci să devină şi unul din liderii procesului de transformare a sectorului energetic pe plan mondial, a subliniat preşedintele rus, vorbind în a doua zi a Forumului economic internaţional de la Sankt-Petersburg.
În acelaşi context, Vladimir Putin a spus că Moscova este îngrijorată în legătură cu ameninţările radicalilor din Ucraina de a perturba tranzitul de gaze naturale ruseşti către Europa.
"Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu declaraţiile radicalilor ucraineni, cu ameninţările lor de a împiedica tranzitul gazelor spre Europa. Sperăm totuşi că bunul simţ va prevala în Ucraina", a mai spus şeful statului rus, într-o întâlnire cu şefii marilor companii energetice din lume.
"Livrările de gaze în Europa au continuat să crească chiar şi în pofida discursului emfatic cu privire la necesitatea de a reduce dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia. Noi preconizăm să respectăm contractele. Sperăm că şi consumatorii şi ţările de tranzit vor împărtăşi aceeaşi abordare responsabilă", a afirmat liderul rus.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat recent, într-o scrisoare adresată preşedintelui Vladimir Putin, că grupul energetic Gazprom rămâne responsabil pentru furnizarea de gaze ruseşti în Europa.
Tranzitul de gaze via Ucraina a fost perturbat de mai multe ori în trecut. La sfârşitul anului 2008 - începutul lunii ianuarie 2009, un război al gazelor a izbucnit între Rusia şi Ucraina din cauza preţului la exporturile de gaze ruseşti, care a avut repercusiuni şi asupra clienţilor din UE ai Gazprom.