Anterior, ministrul Energiei, Serghei Şmatko, declarase că Rusia a fost exclusă de la discuţii la o conferinţă internaţională de investiţii de la Bruxelles referitoare la modernizarea reţelei de gazoducte ucrainene, adăugând că această conferinţă, organizată de Comisia Europeană, a fost limitată la discuţii între Ucraina şi UE.
?Dacă interesele Rusiei sunt ignorate, şi noi va trebui să începem a ne revizui fundamentele relaţiilor noastre. Noi am dori foarte mult ca lucrurile să nu ajungă în acest punct?, a avertizat Putin.
Cu toate acestea, agenţia ucraineană de presă Unian scria că Bruxelles şi Kiev doreau să implice Moscova în modernizarea reţelei dacă Rusia doreşte să ia parte la proiect. ?Ucraina, ca şi UE, are intenţia clară de a atrage Rusia ca partener în programul de modernizare şi reconstrucţie?, a declarat premierul Iulia Timoşenko.
Pe de altă parte, liderul de la Moscova a mai apreciat că declaraţia privitoare la piaţa gazului, adoptată de Ucraina şi UE, este prost gândită şi neprofesionistă. Putin a specificat că anterior, Comisia Europeană a refuzat să îşi combine eforturile cu Rusia pentru a aloca fonduri în comun Ucrainei, a cărei economie a fost grav lovită de criza financiară globală.
"A discuta despre problema unei creşteri a livrărilor de gaz via Ucraina fără principalul furnizor este pur şi simplu absurd", a adăugat Putin, precizând încă că ţara sa este dispusă la lanseze "lucrări constructive comune cu toţi partenerii" săi, atât timp cât se face "auzită".
Ucraina a prezentat la Bruxelles un plan de investiţii pentru a spori capacitatea gazoductelor sale de la 140 de miliarde metri cubi pe an cu încă 60 de miliarde. Ucraina a cerut ajutorul investitorilor europeni pentru punerea în aplicare a acestui proiect, estimat la 5,5 miliarde de euro. Potrivit unor studii ale CE, Kievul are nevoie de 2,5 miliarde de euro pentru a-şi renova infrastructurile.
Ucraina, Comisia Europeană şi trei bănci internaţionale au semnat o declaraţie de cooperare, destinată să încurajeze investiţiile şi să prevină repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocată de un diferend comercial dintre Kiev şi Moscova. Declaraţia comună arată că Ucraina va lua măsuri pentru a garanta că operatorul de tranzit devine o entitate comercială independentă, care poate stabili tarife corecte şi transparente pentru serviciile de transport de gaz. De asemenea, Ucraina va închiria imensele depozite de gaz pe care le are unor terţe părţi.
Antena3.ro