Antena 3 CNN Externe Putin propune scut SUA în Azerbaidjan

Putin propune scut SUA în Azerbaidjan

Putin propune scut SUA în Azerbaidjan
07 Iun 2007   •   17:29

Preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite au încercat să găsească o soluţie pentru a detensiona situaţia provocată de planurile militare americane în Europa de Est. În mod surprinzător, la summitul G8 din Germania, Putin i-a propus lui Bush ca scutul american anti-rachetă să fie amplasat în Azerbaidjan, nu în Cehia şi Polonia. "Planul e ca americanii să folosească staţia radar de la Gabala, închiriată de noi în Azerbaidjan", a spus Putin. George Bush a dat un răspuns sec şi a spus că e o propunere interesantă.

George Bush şi Vladimir Putin s-au întâlnit pentru prima dată în jumătate de an, perioadă în care relaţiile dintre ţările lor s-au deteriorat semnificativ. Pe de o parte, Statele Unite au criticat Kremlinul pentru abaterea de la reformele democratice. De cealaltă parte, Rusia a acuzat Washingtonul că provoacă un nou Război Rece, prin amplasarea componentelor scutului anti-rachetă în Cehia şi Polonia şi a bazelor militare în România şi Bulgaria. La summit, cei doi preşedinţi au avut ocazia să dezbată subiectele delicate.

Tot la reuniune, cei 8 lideri au ajuns la un acord ca ţările lor să-şi reducă emisiile de gaze poluante la jumătate, până în 2050. Gazda summitului, cancelarul Germaniei Angela Merkel, a calificat înţelegerea drept un mare succes. Propunerea a venit din partea Statelor Unite, ţara cu cele mai mari emisii poluante.

La câţiva kilometri de castelul unde are loc summitul, activiştii anti-globalizare au continuat protestele. Poliţiştii au intervenit când peste 2.000 de demonstranţi au blocat din nou drumul care duce spre staţiunea care-i găzduieşte pe cei 8 lideri. Mai mulţi protestatari, care s-a apropiat ameninţător de localitate, au fost arestaţi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close