Rusia susține discret victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA, dar planurile acestuia de a pune capăt războiului din Ucraina ar putea fi inacceptabile pentru Federația Rusă, scrie The Washington Post.
Potrivit WP, Rusia nu se arată în mod ostentativ preocupată de alegerile din SUA, dar în același timp îl sprijină în secret pe Donald Trump. În același timp, deși agenda mondială a lui Trump este mai concordantă cu preferințele Kremlinului, planurile sale de a pune capăt războiului din Ucraina ar putea să nu fie acceptabile pentru liderul rus Vladimir Putin.
Potrivit afirmațiilor făcute de autoritățile americane și a datelor obținute de The Washington Post, Kremlinul și serviciile de informații militare ruse au făcut numeroase eforturi de dezinformare care i-au vizat pe Kamala Harris și pe Tim Walz, ales de Kamala Harris pentru funcţia de vicepreşedinte dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, cu scopul de pune la îndoială validitatea rezultatelor alegerilor.
Kremlinul încearcă să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina, iar candidatura lui Trump se aliniază cu strategia Moscovei, deoarece acesta a criticat în mod constant ajutorul american pentru Ucraina, potrivit WP.
Cu toate acestea, la Moscova, tonul rămâne „liniștit și mai detașat decât în anii electorali trecuți”. Publicația amintește că în 2016, Duma Rusă a izbucnit în aplauze după ce Trump a fost declarat câștigătorul alegerilor, iar propagandiștii ruși au declarat victoria lui Trump ca fiind o nouă eră pentru relațiile dintre SUA și Rusia. Toate astea, în timp ce Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa, exprimându-și speranța că va colabora cu el pentru a ajuta la „scoaterea relațiilor ruso-americane din starea lor actuală de criză”. Cu toate acestea, relațiile s-au deteriorat în ultimii opt ani, în special după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, potrivit WP.
Nu sunt mulți la Moscova care cred că Trump poate face schimba complet relațiile ruso-americane, mai ales ținând cont de cât de puține schimbări au fost în timpul primului său mandat.
„Desigur că îl vor pe Trump – este clar – dar rezultatul acestor alegeri nu va schimba jocul Rusiei. Situația a devenit cu adevărat teribilă. Relațiile dintre SUA și Rusia sunt în impas. Și toată lumea este prinsă în asta, chiar și Putin”, a spus un fost oficial de la Kremlin care încă activează în cercurile guvernamentale, care a făcut declarații sub protecția anonimatului.
Cu toate acestea, în rândul elitei ruse, sunt speranțe mari că Trump va câștiga și, că dacă va câștiga, va exista o șansă de se încheia războiul din Ucraina în condițiile Moscovei și de a se redesena harta securității globale.
Serghei Markov, expert politic apropiat Kremlinului, a declarat că nu se așteaptă doar ca Trump să câștige, dar și că „pe 7 noiembrie, mă aștept ca Trump să-i sune pe Putin și Zelenski și să propună încetarea acțiunii militare”.
În același timp, publicația avertizează că victoria în alegeri a lui Trump poate reprezenta un risc pentru Rusia, deoarece nu se știe dacă Putin va accepta vreun compromis sugerat de Trump pentru a opri războiul, care ar putea duce la o divergență între cei doi.
„Ar putea exista o fereastră de oportunitate, dar este foarte îngustă și foarte fragilă”, a spus Tatiana Stanovaya, cercetător senior la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia.
JD Vance, candidatul republican la funcția de vicepreședinte, a oferit un plan în care Rusia ar păstra teritoriul pe care l-a ocupat în timp ce va stabili o zonă tampon demilitarizată de-a lungul liniei frontului actual. El a mai spus că Ucraina va trebui să accepte neutralitatea.
Doi foști consilieri ai lui Trump, Fred Fleitz și generalul în retragere Keith Kellogg, au prezentat o strategie care include o încetare temporară a focului de-a lungul liniei actuale a frontului, urmând ca Ucraina să primească arme occidentale suplimentare doar dacă se angajează în discuții de pace cu Rusia.
Deși aceste idei au fost criticate puternic pentru varianta renunțării din partea Ucrainei la teritoriu în favoarea Rusiei, observatorii spun că nu este clar dacă Rusia va accepta acești termeni.
"Pentru Putin, acesta este un scenariu foarte rău. Putin nu vrea teritoriu. El vrea Ucraina", a spus Stanovaya.
Ea spune că ar putea exista o serie de întâlniri și discuții între Rusia și Statele Unite ale Americii cu privire la Ucraina, dar că, în cele din urmă, se vor opri. „Trump nu-i va propune niciodată lui Putin ceea ce acesta vrea în Ucraina”, a spus ea.