Antena 3 CNN Externe Putin laudă Coreea de Nord pentru sprijinul acordat Rusiei împotriva Ucrainei. Liderul rus face o vizită istorică la Phenian

Putin laudă Coreea de Nord pentru sprijinul acordat Rusiei împotriva Ucrainei. Liderul rus face o vizită istorică la Phenian

Putin
de Adrian Iclozan    |    18 Iun 2024   •   09:04

Presa de la Phenian publică o scrisoare a președintelui rus, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează, marți, în Coreea de Nord, relatează Agerpres și BBC

Este prima vizită a lui Vladimir Putin în această țară din anul 2000.

În scrisoarea publicată de ziarul Rodong Sinmun şi de agenția de presă KCNA, liderul de la Kremlin a subliniat că Phenianul "sprijină ferm" ofensiva militară a Rusiei în Ucraina şi i-a mulțumit pentru aceasta.

El a reamintit că Rusia, la rândul său, a susținut și susține în continuare regimul de la Phenian.

"Rusia a sprijinit (Coreea de Nord) şi poporul său eroic în lupta lor pentru dreptul de a-şi alege propria cale de independență, identitate şi dezvoltare în confruntarea cu un inamic insidios, periculos şi agresiv, atât ieri, cât şi mâine, şi va continua să îi sprijine şi în viitor", afirmă Putin.

El a promis că va construi împreună cu Phenianul sisteme comerciale și de securitate "care nu sunt controlate de Occident" și a insistat că cele două state vor continua să se "opună cu hotărâre" la ceea ce președintele rus a numit "ambițiile occidentale de a împiedica stabilirea unei ordini mondiale multipolare bazate pe respectul reciproc pentru dreptate".

Putin, cazat în reședința unde a dormit Xi Jinping

Kremlinul a descris evenimentul ca fiind o "vizită de stat prietenoasă", iar presa rusă a relatat că Vladimir Putin și Kim Jong Un ar urma să semneze un acord de parteneriat, inclusiv pe probleme de securitate, și că vor face declarații comune în fața presei.

Statele Unite s-au declarat îngrijorate de "aprofundarea relațiilor" dintre Moscova și Phenian.

În capitala nord-coreeană, este anticipată o paradă în piața Kim Ir-sen cu ocazia vizitei lui Putin. 

Președintele rus ar mai urma să asiste la un concert și să viziteze singura biserica ortodoxă din Coreea de Nord.

Potrivit BBC, la Phenian Vladimir Putin va fi găzduit la reședința Kumsusan, unde a fost cazat liderul chinez Xi Jinping în timpul vizitei din 2019.

După Coreea de Nord, președintele rus urmează să viziteze Vietnamul.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close