Alături de un Lukașenko posac — președintele autocrat al Belarus — și de Nursultan Nazarbaev, omologul său din Kazahstan, Vladimir Putin a apărut ca tutore al acestui proiect de integrare, care încearcă să semene cu modelul adesea citat al defunctei Uniuni Sovietice.
'Vom crea un centru de dezvoltare economică puternic și atractiv, o piață regională importantă, ce va reuni 170 de milioane de persoane', a declarat liderul de la Kremlin. Armenia, în iunie, apoi Kârgâzstan, în lunile viitoare, ar urma să se ralieze noii structuri.
'Spre deosebire de UE, care depinde de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și de Washington, Uniunea Eurasiatică este o structură suverană care va lua singură deciziile', își exprimă convingerea Vladimir Lepehin, directorul Institutului Asociației Economice Eurasiatice, un nou club de discuții afiliat Kremlinului.
Însă, în spatele unității de fațadă, gândurile ascunse ale fiecăruia dintre membrii noului trio sunt vizibile, constată Le Figaro. Vladimir Putin a fost nevoit să-și ascundă dezamăgirea de a nu vedea Ucraina, țară-cheie cu 45 de milioane de locuitori, aderând la proiectul său. Atenționați de anexarea rusă a Crimeii, Aleksandr Lukașenko și Nursultan Nazarbaev sunt precauți față de ambițiile imperialiste ale Moscovei.